Johan Qviberg backar upp startup som ska få ringkostnaden att rasa

FunbersAddaline

T.v. Samuel Förnes, vd för Addaline. T.h. Johan Qviberg. Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

"Teleoperatörerna är livrädda över att de bara kommer slussa trafik i framtiden", säger Addalines vd Samuel Förnes.

Företaget Funbers har jobbat sedan 2013 med att utveckla sin tjänst Addaline.

“Många undrar varför det tagit så lång tid, vi har ju bara byggt en app? Men appen är bara 10 procent av den källkod vi har byggt, telekomsystem är komplexa och tar tid att bygga”, säger företagets vd Samuel Förnes.

Den som använder Addaline kan ha flera telefonnummer i en och samma telefon, men behåller sitt vanliga simkort. Varje nummer kostar ungefär 45 kronor i månaden, och tjänsten används som ip-telefoni. Med hjälp av en app i telefonen tar man emot sms. 

“Många svenskar går runt med en arbetstelefon och en privat telefon, med vår tjänst kan de ha en och samma telefon, man kan ha ett annat nummer när man lägger ut annonser på Blocket eller om man träffar någon i en bar och inte vill ge ut sitt vanliga nummer".

"Men det finns många användningsområden. Vi har till exempel mäklare som använder den genom att ha olika nummer för olika objekt. Småföretagare som inte vill köpa telefoner till sina anställda kan enkelt utfärda våra nummer till dem istället”, säger Samuel Förnes.

Under 2013 och 2015 har bolaget tagit in mellan 5 och 10 miljoner kronor i kapital. Bland annat från affärsängeln Johan Qviberg. Pengar som har använts till utvecklingsarbete och löner.

Under 2015 har produkten testats och nu lanseras den för allmänheten. I nuläget har man “tusentals” betalande användare, varav majoriteten finns i USA och Kanada

“Vi har inte gjort någon marknadsföring utan testkört ganska länge för att se till att kvaliteten är på hög nivå. Det är först nu vi börjar säga att vi finns”, säger Samuel Förnes.

I nuläget för företaget diskussioner om samarbeten med "de största" teleoperatörerna i både Sverige och utlandet. 

“De har visat intresse och tittar på vår produkt. De är livrädda just nu att de i framtiden bara kommer slussa datatrafik och funderar på hur de kan bredda sig och bli mer moderna, en sak som de funderar på är just att kunderna ska kunna ha flera nummer i samma telefon”, säger Samuel Förnes.

Enligt honom är Addaline en av de billigaste tjänsterna för att göra utlandssamtal.

“I flera länder har vi runt 70 procent lägre pris på samtal jämfört med Skype”, säger han.

Nu funderar Funbers eventuellt på att ta in ytterligare kapital till marknadsföringen, beroende på hur diskussionerna med teleoperatörerna går.

“Vi har pengar nu för att betala löner i ett år, men vi har inga pengar till marknadsföring. Om det inte rör på sig snabbt med teleoperatörerna kommer vi ta in kapital för det och tillväxt”, säger han.

Läs mer