Sök

Nya nedskärningar på Memmo – som vägrar att kommentera

Memmosparpaket

Tobias Bengtsdahl, vd Memmo. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Svenska Memmo genomförde innan sommaren ett sparpaket där runt 40 procent av de anställda påverkades. Nu uppger flera källor med insyn i verksamheten att det sker nya omfattande nedskärningar i bolaget.

Memmos vd Tobias Bengtsdahl lägger däremot locket på.

Strax före sommaren kunde Breakit avslöja att videohälsningsappen Memmo tvingades till stora nedskärningar på bolaget. Beskedet var att omkring 40 procent av personalstyrkan skulle få lämna. Ett sparpaket som kom kort efter att techbolag som Kry och Klarna hade tvingats till liknande åtgärder. 

Anledningen var investerarnas nya förväntningar. Efter år av snabb men kostsam tillväxt var det helt plötsligt vägen mot lönsamhet som skulle prioriteras. 

Nu är det dags igen.

Sommarens sparpaket, där omkring 40 procent av bolagets anställda påverkades, ska inte ha varit tillräckligt. Breakit har varit i kontakt med flera källor som alla har god insyn i bolaget och som vittnar om att Memmo nu tvingats till nya omfattande nedskärningar.

Exakt hur många som ska få gå från Memmo vet vi inte. Några månader innan det första sparpaketet i somras hade bolaget runt 120 anställda (inklusive frilansare och konsulter). Då uppskattade Memmos vd Tobias Bengtsdahl att omkring 40 procent av de anställda skulle påverkas.

Breakit har upprepade gånger sökt Tobias Bengtsdahl för en kommentar men han har inte svarat på våra kontaktförsök. Andra personer som innehar ledande positioner i bolaget hänvisar till vd, som fortsätter att ducka våra samtal, sms och mejl.

Sedan Memmo grundades 2019 har bolaget tagit in 200 miljoner kronor i nytt kapital. Vd:n Tobias Bengtsdahl har tidigare kommenterat förändringarna i bolaget såhär:

“För att överhuvudtaget vara ett investerbart bolag, för att slänga sig med en term som dyker upp överallt nu, i dagens investeringsklimat så måste du se annorlunda ut jämfört med november förra året. Allt som var modernt då vad gäller att driva bolag är out-of-fashion idag.”

Under 2021 omsatte bolaget 69 miljoner kronor med en rörelseförlust på 84 miljoner kronor.

Bland Memmos storägare finns flera internationella riskkapitalbolag som Left lane capital partners (som är största ägare i bolaget), Lugard Road Capital och Luxor. Men bolaget har även svenska investerare i exempelvis J12 ventures, VNV:s vd Per Brilioth och Eequity-investerarna Patrik Hedelin och Magnus Wiberg

Breakit fortsätter att söka Tobias Bengtsdahl.

Vet du mer? Kontakta tips@breakit.se

Läs mer