Köksrobot rör om i grytan - brittiska Moley Robotics har tagit fram en kockmaskin

Mat Moley robotics Kök
Köksrobot rör om i grytan - brittiska Moley Robotics har tagit fram en kockmaskin

Breakit

Robotdammsugare och självkörande gräsklippare är idag inget konstigt, men vad sägs om en robot som lagar mat åt dig. Det kan bli verklighet när brittiska Moley Robotics lanserar sin köksrobot.

Moley presenterade på tisdagen en autonom köksmaskin som använder två robotarmar, monterade ovanför själva köksytan.

Maskinen, som visades upp vid världens största industrimässa Hannover Messe, återskapar samma rörelser som en mänsklig kock utför med hjälp av 3D-inspelningar.

Utvecklingen har skett i samarbete med startupen Shadow Robot, ett företag som utvecklar robothänder för kärnkraftsindustrin och Nasa. Även två universitet, Stanford i USA och SSSUP Pisa i Italien, var involverade i att översätta mänskliga handrörelser till algoritmer som styr roboten.

Det ska dock noteras att det inte rör sig om en helt autonom robot då det till exempel krävs att köksutrustning och ingredienser ligger på rätt plats. Den kan heller inte använda en kniv, utan bara laga mat med förberedda ingredienser.

Moley siktar dock på att utveckla maskinen ytterligare innan en planerad kommersiell lansering 2017. Köksroboten ska tillverkas i Storbritannien och beräknas få ett pris på 10.000 pund när massproduktion är igång.

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER