Stort kompetensbehov på Bosch växande mjukvarukontor i Lund

Breakit - Stort kompetensbehov på Bosch växande mjukvarukontor i Lund

På Boschs nyetablerade enhet i Lund bedrivs utveckling för ett brett spektrum av mjukvaruapplikationer. I januari flyttade Bosch in i de 1000 kvadratmeter stora lokalerna i företagsbyn Ideon med en för företaget helt ny verksamhet i Sverige: Mjukvaruutveckling mot bland annat bilindustrin.

Kontoret har i dag omkring 60 anställda och målet är att inom kort växa med ytterligare ett 20-tal kompetenta utvecklare. 

”Den positiva utveckling som sker i regionen och det kluster av kvalificerade specialister som finns i Lund gjorde att vi såg stora möjligheter. Men vi planerar inga fler riktade aktiviteter utan välkomnar nu duktiga sökande från olika branscher och regioner. Kompetensen, profilen och bakgrunden är det viktigaste hos personerna vi söker”, berättar Carl Gustavsson, biträdande kontorschef och ansvarig för hälften av utvecklarorganisationen. 

Boschs kontor i Lund jobbar uteslutande med utveckling av mjukvara. All administrativ personal som HR och ekonomi hanteras som tidigare från det svenska huvudkontoret i Stockholm.

Arbetet sker direkt mot motsvarande team på Bosch i Tyskland och har mötts av en stor öppenhet därifrån. Fokus för utvecklarna ligger på bilindustrin, med både inbyggd teknologi som är väletablerad och sådan som ligger i framkant.

Det kan röra sig om allt från infotainmentsystem och internetuppkoppling i bilar till mjukvara som kan ingå i framtidens självkörande bilar.

Säkerhetsaspekten genomsyrar mycket av arbetet, genom utveckling av system som gör fordonen säkra både körmässigt och mot mjukvaruintrång och hackerattacker.

Ett annat fokus för företaget är mjukvaruuppdateringar, vilket gör att de kan tillhandahålla heltäckande system med allt från spetsteknologi och övergripande arkitektur till implementationer för små inbyggda enheter.

Förutom utveckling mot bilindustrin jobbar Bosch i Lund även med annan mjukvara, bland annat för det snabbväxande området Internet of things samt en mobilapp för elcyklar.

Om det skulle visa sig att verksamheten expanderar ytterligare så har Bosch en option på större lokalytor på Ideon, vilket gör att de kan vara kvar även vid tillväxt.

Klicka här för att se alla lediga tjänster

Initialt ska alltså arbetsstyrkan fyllas på med ett 20-tal personer. Rekryteringen sker i samarbete med Monster och bland tjänsterna återfinns mjukvaruutvecklare, ingenjörer och arkitekter inom exempelvis kommunikationslösningar, mjukvaruuppdatering/FOTA, Linux och cybersäkerhet. 

”Gemensamt för personerna vi söker är att de är hungriga utvecklare som är redo att ta sig an nya uppgifter. Tidigare erfarenhet och kunskap från bilindustrin är givetvis meriterande och värdefullt. Det du får är ett spännande, kreativt och utvecklande jobb hos en av världens största mjukvaruleverantör till bilindustrin”, säger Carl Gustavsson.  

Text: Pål Johansson

Läs fler artiklar
LÄS MER