Sök

Indiska går i konkurs – "Extremt svårt att få fram en lösning"

Urb-itIndiskaKläder

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Butikskedjan Indiska ansöker om konkurs.

Det berättar bolaget självt i ett pressmeddelande.

På tisdagen har Indiska ställt in sina betalningar och styrelsen har beslutat att ansöka om konkurs vid Stockholms tingsrätt.

"Indiska har haft betalningssvårigheter till följd av skulder som byggdes upp under den utdragna coronapandemin. Indiskas kärnaffär har utvecklats starkt under 2022 med en mycket väl fungerande verksamhet rustad för framtiden. Skatteverket motsätter sig en företagsrekonstruktion och tvingar därmed bolaget i konkurs", skriver bolaget. 

Av Indiskas konkursansökan framgår bolaget fick sin F-skattsedel återkallad den 13 oktober.

Indiskas problem blev kända för en bredare publik för några veckor sedan. Då framkom att det börsnoterade Urb-its största ägare, Lage Jonason, blivit tvungen att sälja aktier i budbolaget, något som åtminstone delvis berodde på att han var finansiellt engagerad i Indiska som drivs av hans dotter Karin Lindahl

"Under covid-pandemin halverades Indiskas butiksförsäljning. Bolaget har sedan sommaren 2021 amorterat på de skulder som byggdes upp under pandemin, med bland annat mycket stora kapitaltillskott från Karin Lindahl", skriver bolaget.

Inga nya pengar

Ledningen för butikskedjan har under de senaste månaderna gjort fruktlösa försök att få in nytt, fräscht kapital. 

”Indiskas ambition har alltid varit att fortsätta stärka bolagets finansiellt för att betala för de skulder som har uppkommit under covid-pandemin, vilket vi också har gjort historiskt. Tyvärr har det makroekonomiska klimatet just nu gjort det extremt svårt att få fram en lösning för finansiering”, säger Indiskas vd och ägare Karin Lindahl enligt pressmeddelandet. 

Karin Lindahl skriver vidare att finansieringsdiskussionerna "försvårades av negativa skriverier i media" och syftar därmed sannolikt på artiklar om Urb-it och Lage Jonason. Hon började därefter skissa på en företagsrekonstruktion. Men fordringsägaren Skatteverket motsatte sig en sådan, ett beslut som Karin Lindahl kritiserar. 

”Det är med stor frustation jag idag har tvingats lämna in en konkursansökan. Jag har de senaste fem åren gett Indiska all min vakna tid och alla finansiella resurser jag har", säger Karin Lindahl. 

Indiskas anor sträcker sig långt bakåt i i tiden, till början av 1900-talet. Karin Lindahl tog över som ägare och vd 2017. Bolaget har sammantaget 46 butiker i Sverige och Finland. 

Indiska Holding Sweden AB, som är moderbolaget i koncernen, redovisade för 2021 en omsättning på drygt 401 miljoner kronor. Rörelseresultatet var samtidigt -138 miljoner kronor. 

Hösten 2021 gjorde Breakit en längre intervju med Karin Lindahl som bland annat avhandlade de utmaningar som pandemin fört med sig.  Någon veckan senare avslöjade Breakit att bolaget hade miljonskulder hos Kronofogden.

Läs mer