Svenska IFoodbag får order värd 100 miljoner: "Känns overkligt"

Ifoodbag
Svenska IFoodbag får order värd 100 miljoner: "Känns overkligt"

Karl Fallgren och Abdulaziz Ali. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Reporter

I november lanserade IFoodbag sin papperskasse som håller varor kylda och frysta upp till 24 timmar. Nu har bolaget fått en order värd 100 miljoner kronor - från Kenya.

För några veckor sedan åkte Karl Fallgren ner till Kenya för att hos Nakumatt, landets största livsmedelskedja, göra livetester av papperskassen. Nu har IFoodbag undertecknat ett inköpsavtal med logistikföretaget Equator One Logistics som har sitt huvudkontor i Kenyas huvudstad Nairobi. Ordern är värd 100 miljoner kronor.

Det innebär en jätteskjuts uppåt för det svenska teknikföretagets omsättning.

Genom samarbetet med Equator One Logistics kommer nu cirka 20 miljoner bärkassar att distribueras runt om i Afrika. Kassarna kommer att hålla kylan bättre och längre när det kommer till såväl livsviktiga läkemedel som livsmedel.

“Den här leveransen är den största som skett i företagets historia. Dels är det en väldigt stor order på över 100 miljoner kronor för oss, men det är också en stor händelse när det kommer till att sätta ett avtryck i världen och kunna påverka. Vi tror att bärkassen kan hjälpa människor såväl i vardagen som i utsatta områden runt om i världen”, säger Karl Fallgren, vd och grundare av iFoodbag.

IFoodbag fick kontakt med sin nya distributör efter att han (Abdulaziz Ali) läst om bolaget när det var med på Affärsvärldens prestigefulla 33-listan förra året. Han åkte då till Sverige för att träffa Karl Fallgren.

“Enligt vår distributör finns det en enorm marknad för vår produkt. Bara i Afrika ser han att vi skulle kunna sälja 200-300 miljoner påsar per år”, berättar Karl Fallgren för Breakit.

Han berättar vidare att det var sorgligt att se hur vaccin hanteras i bland annat Kenya idag.

“När jag var där la man vaccinet i ytterst bristfälliga frigolitlådor och sedan la man frysis direkt mot vaccinet. Det vaccinet skulle inte jag vilja få, men de flesta människor i fattiga delar av världen har inga alternativ. Med vår kasse håller vaccinet rätt temperatur, det vill säga 2-8 grader, i 24 timmar. Det här kommer att rädda liv”, säger Karl Fallgren.

När det gäller livsmedel går mycket mat till spillo i svältområden av olika anledningar. Det har inte funnits lösningar för att hålla produkterna tillräckligt kalla i väldigt varmt klimat och för att transportera varorna på ett bra sätt.

“Över 800 miljoner människor svälter globalt och vi vill med hjälp av vår teknologi möjliggöra att ta till vara på livsmedel på ett bättre sätt och kunna distribuera såväl mat som vaccin så att miljoner människor, exempelvis i världens flyktingläger, kan få hjälp”, säger Karl Fallgren.

De första bärkassarna har redan skickats iväg och successivt kommer de att distribueras med hjälp av Equator One Logistics som har direktkontakt med olika hjälporganisationer.

“Vi tror att IFoodbag kan revolutionera arbetet med att hjälpa människor i nöd och vi är mycket stolta över att arbeta med dem och hjälporganisationerna”, säger Abdulaziz Ali, vd för Equator One Logistics.

I nuläget tillverkas kassarna i Polen med på sikt är planen att flytta produktionen till Sydafrika.

“Att kassarna blir producerade i Afrika, för Afrika är en vision vi har. Allt som har hänt känns overkligt! Jag kollar alltid bara framåt, men nu när jag berättar om vår resa och inser vad vi har gjort så känns det svindlande vad vi har hunnit med. Jag är övertygad om att det beror på många saker men bland annat på att vi har ett extremt starkt team på 18 personer, och fantastiska investerare”, avslutar Karl Fallgren.

2015 omsatte IFoodbag 300.000 kronor och resultatet var minus 5 miljoner kronor. I år räknar de med att omsätta 30 miljoner kronor, tack vare den kenyanska storordern.  

Bolagets ägare är Karl Fallgren, WesterInvest, A Group och Gullspång Invest.

Läs fler artiklar
LÄS MER