Positivt besked för Natural Cycles - forskarrapport ger bolaget rätt

Natural Cycles
Positivt besked för Natural Cycles - forskarrapport ger bolaget rätt

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Fertilitetsappen nästan lika tillförlitlig som p-piller, enligt ny studie - som grundarna själva har varit med och skrivit.

Det är Dagens Nyheter som skriver om rapporten som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Contraception and Reproductive Health care. I studien framgår att appen vid perfekt användning skulle resultera i 0,5 oplanerade graviditeter per hundra kvinnor under ett år, medan p-piller resulterar i 0,3 graviditeter.

Undersökningen är finansierad och skriven av bland andra grundarna bakom appen, Elina Berglund och hennes make Raoul Scherwitzl. De är båda två partikelforskare i grunden. Bolaget har tagit in 12 miljoner kronor i riskkapital och i ägarlistan finna bland annat bloggstjärnan Isabella ”Blondinbella” Löwengrip.

"Nu har vi data för Natural cycles och det är ett bra resultat. Studien visar att de som är motiverade att använda appen också klarar av att använda den", säger Kristina Gemzell-Danielsson, professor i obstetrik vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien, till DN.

I slutet av förra året inledde Läkemedelsverket en granskning av bolagets app. Granskningen ledde fram till appen inte längre får marknadsföras som ett preventivmedel utan endast som en fertilitetsmonitor. Genom att kvinnor tar tempen varje morgon när de vaknar och matar in siffran i appen kan de se när de är fertila och inte.

Men den nu publicerade undersökningen kan sannolikt få fler användare att känna trygghet att använda appen även som ett preventivmedel vilket ytterligare kan öka appens popularitet. 

Enligt delägaren Isabella Löwengrip är det bara en tidsfråga innan appen kan marknadsföra sig som ett preventivmedel:

"I Tyskland och våra grannländer är det okej. Det handlar mer om det byråkratiska. Sedan går ju appen att använda även för motsatt syfte, att planera sin graviditet, vilket jag själv gjorde med mitt andra barn", sade hon till Breakit i mars.

Förra året omsatte Natural Cycles 2 miljoner dollar motsvarande 17 miljoner kronor, att jämföra med 200.000 dollar eller 1,7 miljoner kronor för 2014. Användarna betalar en månads- eller årsavgift för appen. Verksamheten går fortfarande med förlust.

Forskningsrapporten kan ses som en förberedelse inför en större kapitalanskaffning. Vi har tidigare skrivit om att Natural Cycles har anställt mer medicinskt kompetens för att stärka sitt case inför nästa riskkapitalrunda.

Läs fler artiklar
LÄS MER