Paradox spikar datum för notering - ska crowdfunda in nya ägare

Paradox Interactive
Paradox spikar datum för notering - ska crowdfunda in nya ägare

Jonas de Lange

Reporter

Efter kanonåret presenterar nu spelbolaget officiella planer på en börsnotering. Samtidigt krymper försäljningen kraftigt.

Nu bekräftar spelbolaget Paradox att bolaget ska noteras på aktiehandelsplattform First North.

"Vi ser fram emot att kunna erbjuda våra anställda, våra fans och andra investerare med ett genuint långsiktigt intresse för bolaget och dess spel att ta del av vår spännande resa. En större ägarspridning på detta sätt tror vi kommer gynna bolaget både på kort och lång sikt", skriver Fredrik Wester, vd på Paradox i bolagets nyligen släppta kvartalsrapport.

Totalt bjuds ungefär 15 procent av bolaget ut i form av 16.327.400 befintliga aktier. Paradox har anlitat crowdfundingtjänsten Pepins för att dela ut aktierna till de nya ägarna. Erbjudandet kommer även att finnas på Paradox hemsida och hos Avanza, som även är finansiell rådgivare.

Förra året ökade bolaget sin omsättning med över 300 procent till över 600 miljoner kronor. Den stora kassakon är stadsbyggarspelet Cities: Skylines som släpptes 12 mars förra året.

I dagsläget är bolagets vd Fredrik Wester största ägare med 39 procent av aktierna. Näst största ägare är Per H Börjessons investmentbolag Spiltan med 37 procent. Spiltan är också storägare i ovan nämnda Pepins.

Datumet för noteringen är satt till 31 maj 2016.

Fondbolaget Swedbank Robur har åtagit sig att köpa på sig aktier för 60 miljoner kronor. Fredrik Wester och Spiltan kommer att fortsätta vara storägare med 33 procent respektive 30 procent av aktierna.

Samtidigt som spelförläggaren bekräftar börsplanerna kommer Paradox med en kvartalsrapport som visar sjunkande omsättning och vinst.

Läs fler artiklar
LÄS MER