Sök

Vässla tvärbromsar – 40 procent av personalen kan tvingas gå

Vässla

Rickard Bröms, Vässla

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Rickard Bröms elcykel- och elmopedsbolag Vässla meddelar att de tvingas skära ned personalstyrkan med omkring 40 procent.

Vässla kommer att minska antalet anställda med omkring 40 procent. Det meddelar bolaget själva i ett pressmeddelande.

“Det är en av de tuffaste dagarna i Vässlas historia. Vi säger hejdå till värdefulla och kompetenta människor som har hjälp oss att bygga Vässla. Det här beslutet kommer inte lätt för oss. Vi vet att det kommer att påverka livet för många och önskar att det kunde undvikas. Fantastiska människor kommer finnas tillgängliga för nya utmaningar och vi kommer göra vårt yttersta för att hjälpa dem vidare", säger Rickard Bröms, medgrundare och VD på Vässla.

Exakt hur många anställda det rör sig om kan bolaget inte säga, men under 2021 hade Vässla i omkring 29 anställda.

Bolaget uppmuntrar också företag som anställer att höra av sig till dem.

2021 omsatte Vässla 35 miljoner kronor och gjorde en förlust på 59 miljoner kronor.

Högre krav på lönsamhet

Vässla hänvisar till att det idag ställs högre krav på lönsamhet än tillväxt. Vilket innebär att bolaget måste minska sina kostnader kraftigt, vilket kommer att påverka personalen på alla marknader.

Idag finns Vässlas elektriska fordon med prenumeration i Stockholm, Paris och Madrid.

Vässla började sin verksamhet 2017 med att sälja elmopeder under eget varumärke. Sedan dess har bolaget ändrat inriktning i omgångar och idag säljer bolaget både elcyklar och elmopeder. Kunder kan också hyra sina cyklar på månadsabonnemang. 

Största ägare i Vässla idag, enligt Holdings, är den tidigare styrelseordföranden Magnus Gottås genom bolaget Occidentact. Han äger närmare 11 procent av aktierna. Därefter kommer Anders Pettersson via Skabholmen invest (9,8 procent), grundaren Rickard Bröms själv (7,3 procent), Evolution-grundaren Fredrik Österberg (7,1 procent) och H&M-ordföranden Karl-Johan Perssons investmentbolag Philian (5,5 procent).

Läs mer