Vi på Breakit tycker oss ha ganska bra koll det nya näringslivet. Ändå visade det sig i veckan att vi helt hade missat Bitrefill – trots att vi nyligen har kartlagt både blockchain- och fintech-Sverige.
“Ingen i Sverige vet vilka vi är, och vi har inte lagt så mycket fokus på det. Det är lite självvalt, att vi velat hålla låg profil här. Väldigt få av våra kunder finns här, nästan alla våra kunder finns utomlands. Här är det tyvärr väldigt få som har bra koll på krypto”, förklarar medgrundaren och affärsutvecklingschefen Michel Gustavsson.
Det bolaget gör kan något förenklat förklaras med att de möjliggör smidig shopping med kryptovalutor i e-handeln.
Kunden kan köpa presentkort hos Bitrefill från till exempel Amazon, H&M, Playstation och Uber och betala med kryptovalutor som bitcoin. På så sätt blir det möjligt för slutkunden att betala med kryptovalutor i e-handeln, och utan att betala transaktionsavgifter.
Bitrefill tjänar pengar på att köpa in stora volymer presentkort till rabatterade priser från e-handlare, och tjänar således på mellanskillnaden mellan vad de köper in presentkorten för och vad de sedan säljer för.
2021 hade bolaget en nettoomsättning på 1,7 miljarder kronor med en knapp vinst på drygt 10 miljoner kronor.
Vi behöver inte pumpas med riskkapital
Totalt har bolaget tagit in omkring 100 miljoner kronor idag, främst från Silicon Valley-baserade VC-firman Draper, och en rad olika affärsänglar.
“Vi är tacksamt nog i en position där vi grundare äger nästan hela bolaget själva, vi har tagit väldigt lite extern finansiering och vi har varit lönsamma de senaste två åren. Vi behöver inte pumpas med riskkapital för att slå ut mindre konkurrenter eller nå någon slags hypertillväxt, vi har redan en så pass stor del av den totala marknaden”, säger Michel Gustavsson.
Gamla barndomsvänner
Bitrefill drog igång 2013 av Sergej Kotliar (vd), Michael Grünberger (finanschef) och just Michel Gustavsson.
Bolaget har sitt säte i Stockholm, även om de är “remote-first”, och har idag 54 anställda.
“Jag och Sigge (Sergej Kotliar) är vänner sedan barnsben, och det är även Sigge och Mikael. Han har alltid varit ‘rain man’-smart, så vårt upplägg har därför varit att han kommer på idéer som jag sedan hakar på. När han sa att han hade hittat de ‘magiska internetpengarna’ bitcoin runt 2012 hoppade jag därför på direkt.”
De började spåna kring olika affärsidéer och kom fram till att det fanns en lucka för betalningar, som kryptovalutan knappt kunde användas till vid den tidpunkten (ironiskt nog).
Den första idén som de kom fram till var att låta användare köpa kontantkort till mobilen med bitcoin, som var en nisch som fortfarande knappt hade kommit till nätet. Den idén utvecklades sedan vidare till alla sorters presentkortsbetalningar.
“För de som vill betala med krypto, kortar vår tjänst ned processen från timmar eller dagar, till ett par minuter idag. Användarna vet att de inte kan köpa något direkt med krypto från Microsoft, så då går de via oss”.
Kunderna finns idag över hela världen, uppger Michel Gustavsson.
“Vi är väldigt stora i till exempel Indonesien, Nigeria och hela Latinamerika. Där har krypto kommit väldigt långt jämfört med västvärlden och har väldigt mycket användare. Man har hoppat över steget med bankkort och konto, och istället gått över direkt till en mobil-wallet och äger en stabil kryptovaluta istället för landets egna statsvaluta som devalveras snabbt”.
Anledningen till varför kunderna söker sig till Bitrefill skiljer dock en del mellan länderna.
“Ta till exempel en kund från utvecklingsländerna, där vi har väldigt mycket användare. Där är 70-80 procent ‘unbanked’, de kan inte handla online idag. I El Salvador till exempel kan man via oss och våra presentkort idag betala el, vatten och amorteringar och vår lokala partner. Det är något som de i vanliga fall kanske åker 45 minuter men buss till ett bankkontor för att lösa", säger han och fortsätter:
“Sen har vi ju mycket kunder i USA och Västeuropa också, men där kanske motiveringen bakom köpet ser ut på ett lite annorlunda sätt. Kunderna är ofta män mellan 20-35 år som är intresserade av krypto, och genomför ganska vanliga e-handelsköp.
Om kriminella använder vår plattform för att tvätta sina pengar är de extremt kassa kriminella
Hur ser konkurrenssituationen ut för er idag?
“Enligt en undersökning från Arcane stod vi förra året för drygt 30-35 procent av alla köp globalt av produkter eller tjänst som genomfördes med krypto. Hotet för oss är ju om stora e-handlare skulle börja ta betalt direkt i krypto – men det är vi som sitter på kunderna, förtroendet och all data. Så jag tror jag att vi är väldigt välpositionerade för att vara mellanhanden även i framtiden”.
Hur ställer du dig till den kritiken som ofta riktas mot bitcoin? Att de framförallt är ett något som kriminella använder för att tvätta sina pengar.
“Om kriminella använder vår plattform för att tvätta sina pengar är de extremt kassa kriminella. De kan bara köpa presentkort för 500 kronor åt gången som är låst till en visst varumärke. Sen måste du lämna en viss leveransadress för att hämta ut den här varan. Det hade tagit ganska så många år att tvätta ett par miljoner, det finns betydligt enklare sätt att göra det på i så fall”, säger Michel Gustavsson och fortsätter:
“Men det är klart jag har hört det argumentet förr, varenda investerare som vi har pratat med har ställt den frågan. Vi har aldrig fått någon kritik från myndigheter och vi har gått längre än det som krävs regleringsmässigt för att alltid vara på den säkra sidan, exempelvis lägre beloppsgränser för hur mycket du kan köpa för att allt ska vara korrekt”.
“Vuxit med 3X per år”
Michel Gustavsson berättar att han de senaste månaderna har haft den mest reseintensiva perioden i sitt liv. Dels för att träffa partners i olika länder men även för att bolaget håller på att kika på en investeringsrunda just nu.
“Vi kan ju göra mycket spännande saker om vi beslutar oss för att göra en B eller C-runda nu, men samtidigt har vi ju egentligen inte något behov av det. Vi är lönsamma och har vuxit med ‘3X’ per år. Även om vi kanske inte riktigt lyckas med det i år på grund av marknadsläget så är vi ‘on track’ för att fortsätta växa i den takten framöver”, säger Michel Gustavsson och konstaterar:
“I marknadsläget som råder nu är det väldigt skönt att inte vara beroende av att stänga en runda till en värdering som är lägre än vad man är nöjd med.”
Vad är planen framåt?
“Vår vision är att vara platsen och verktyget som du går till för att kunna använda krypto som pengar i vardagen. Hela ditt cirkulära liv när du använder, tjänar och spenderar krypto ska vara hos oss. Det är några steg ifrån de presentkortsbetalningarna som vi håller på med idag. Men med tanke på att vi äger en så pass stor del av kundbasen idag är vi ändå väldigt välpositionerade för att ta ett steg vidare när krypto fortsätter växa”.
Är börsen något ni har kikat på framöver? Eller en renodlad exit…?
“Jag skulle inte säga att börsen är så aktuellt. Och om vi skulle göra det skulle det nog inte bli i Sverige, då de inte verkar ha gått så bra för de kryptobolagen som har noterat sig här”, säger Michel Gustavsson och avslutar:
“Man ska aldrig säga aldrig till en exit men det har jag väldigt svårt att se. Vi har mycket kvar att ge och jag har ingen aningen om vad jag skulle pyssla med på dagarna om vi sålde. Antagligen skulle jag starta ett nytt bolag inom krypto och betalningar för det är i precis i den här nischen som jag vill vara”.