Jeremy Piven alias "Ari Gold" backar upp Michael Sosinski fotoapp

Spin my planet

Från vänster: Michael Sosinsk och Jeremy Piven. Foto: Press

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Modefotografen Michael Sosinski utmanar sociala fototjänster som Instagram och Pinterest med appen Spin my planet.

Han är född och uppväxt i Malmö men sedan ungefär ett års tid bor han i Los Angeles. När vi når Michael Sosinski över Skype blir han glad - och lite förvånad - över att vi har hört talas om Spin my planet. Den sociala appen har nämligen inte börjat marknadsföras på bred front än men har ändå runt 20.000 användare.

“Den har funnits som en protoyp och beta i snart 1,5 år. Även om vi har lagt ut den på App store och gjort research och marknadstester så har vi sett det första tiden som en utvecklingsfas. Jag har velat se vad användarna saknade och vad som behövde göras,” säger Michael Sosinski, grundare och vd för Spin my planet.

Det var för cirka två år sedan som tekniken med så kallade “interaktiva spins” började synas hos den populära modebloggaren Lisa Olsson. Plötsligt kunde läsarna se hennes outfits från en rad olika vinklar genom att ‘svajpa’ över bilden med fingret i sidled. Från början ser det ut som en vanlig stillbild, men man kan själv styra genom att dra över bilden fram och tillbaka och ge den liv.

Svajpa på Lisas bild för att se hur tekniken fungerar.

Appen påminner om Instagram eller Vine med skillnaden att den är interaktiv.

“Jag har hört att många liknar appen vid en blandning mellan Instagram och Vine. Fördelarna jämfört med video är att du kan interagera med 10 spinbilder på samma tid som det tar att titta på en video. Det är du som betraktare som styr bilden och i vilken hastighet den ska röra sig. Det blir lite som att vända blad i en tidning”, säger Michael Sosinski.

Användaren kan välja upp till 25 bilder från mobilens kamerarulle eller ta en bildserie direkt via appen. Därefter kan man lägga på ett filter och välja att dela bilden i sitt eget flöde, på sociala medier eller bädda in koden och dela den på valfri hemsida. Det gör att e-handlare skulle kunna visa upp sina produktbilder på ett nytt sätt.

“Jag har arbetat som fotograf i många år, särskilt inom modeindustrin. Redan 2011 började jag arbeta med fotografering i 360 graders-vinkel med interaktiv teknik vilket jag var ganska ensam om då. I dag känns webben mer mogen för en sådan här tjänst. Jag vill hjälpa till och höja bildupplevelsen för e-handelsindustrin och milleniegenerationen,” säger Michael Sosinski.

I slutet av 2014 tog bolaget in 5 miljoner kronor från investmentbolaget CBC i Göteborg. Särskilt anmärkningsvärt är också att tjänsten backas upp av Hollywoodstjärnan Jeremy Piven. Han  är delägare och partner i det amerikanska moderbolaget Spin my planet Inc som äger 80 procent av appen.  

Mest känd är han för sin roll som Ari Gold i den hyllade HBO-serien Entourage och som varuhusdirektören Harry Selfridge i tv-serien Mr Selfridge.

“Vi fann varandra under en middag i London och bytte kontaktuppgifter. När jag flyttade till Los Angeles hade jag bara två nummer i kontaktboken varav Jeremys var det ena. Han bjöd mig på barbeque när jag flyttade hit och är i dag en god vän”, berättar Michael Sosinski.

Så här säger Jeremy Piven om Spin my planet:

"Det är som Instagram x 20 och en av de få appar jag använder för den mesta tekniken går sönder runt omkring mig. Jag är en total stenåldersmänniska och den känner av min svaghet."

Under året är planen att bolaget ska stärka sina finansiella musklerna genom att ta in mer externt kapital. 

Tjänsten är gratis att använda och någon intäktsström har ännu inte kopplats på. I första hand är målet att göra folk bekanta med tekniken och bygga en stor användarbas. Så småningom skulle bolaget till exempel kunna tjäna pengar på trafiken som dirigeras från ett “spin-foto” till en specifik webbplats. 

“Men vi siktar även på att få till samarbetsavtal med stora webbshoppar, dejtingsajter och köp- och säljsajter. Till sommaren 2017 är målet att ha en halv miljon användare,” säger Michael Sosinski.

Spin my planet är dock inte ensamt om att satsa på interaktiv teknik. Till exempel så innehåller Iphone 6S en interaktiv bildfunktion som kallas “Live Photos”.

Konkurrensen är dock inget som oroar Michael Sosinski.

“Nej, tvärtom så välkomnar jag den. Iphone bidrar istället till att fler blir medvetna om tekniken. De som bara tillverkar mjukvaran har ju dessutom inte tillgång till applikationen eller ett bra fotoflöde som vi har."

Läs mer