Sök

Off Script plockar in kapital och flyttar till USA – fick Pinterest-investerare på kroken (via Twitter)

Off scripte-handelTech

Henrietta Fromholtz har tagit ett klev nedåt, men är fortsatt storägare i Off Script. Till höger: Pontus Karlsson, Yuriy Kurylenko och Tom Coleman.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Off Script, som bygger marknadsplatser för influencers, får hjälp av Pinterests första investerare och tar plats i Hollywood. Men resan hit har varit tuff – nu har de förändrat sin affärsmodell och satsar på större influencers.

“Vi har fått hundratals nej”, säger medgrundaren och vd:n Pontus Karlsson till Breakit.

Redan från start våren 2021 hade Off Script med sig 60 varumärken och 150 som stod i kö för att kunna sälja via kreatörers kurerade butiker. Plattformen består av två delar. Ena sidan är en hemsidebyggare som låter influencers starta sina egna kurerade online-butiker på sin egen domän, som de kan koppla till sina sociala kanler. På andra sidan möjliggör plattformen för varumärken att koppla upp sin e-handel mot Off Script för att göra sitt produktutbud tillgängligt för influencers. Profilerna slipper alltså att handskas med till exempel lagerhållning, mjukvaruutveckling, logistik- eller betalningshantering. 

“Det Shopify har gjort för direct-to-consumer-varumärken, vill vi göra för multibrand retail. Det är idag alldeles för svårt att starta en egen e-handel och sälja produkter från olika varumärken. Samtidigt söker de flesta varumärken efter nya, intressanta försäljningskanaler”, berättar vd:n och medgrundaren Pontus Karlsson.

LÄS MER: Se upp modejättar – nu ska hon ge tillbaka makten till influencers

Bolaget har legat rätt lågt det senaste året, men nu kan Breakit berätta att de precis tagit in tio miljoner kronor i kapital för att utveckla verksamheten. Finansieringsrundan leds av Watertower Ventures och bland investerarna finns både svenska idrottsstjärnor och tidiga sociala medier-investerare. En av dessa är Shana Fisher ifrån 3KVC – första investerare i bolag som Pinterest, Stripe och Notion, och styrelsepartner på Andreessen Horowitz.

Allt startade med Twitter. Pontus Karlsson började twittra om kreatörsekonomin och fick en ny följare i form av innovationschefen på Nike.

“Hon hade tidigare drivit startup inom samma domän som Off Script och hade då tagit in kapital av Shana Fischer. Jag och Shana hoppade på ett samtal och jag berättade då vad jag tror om framtidens e-handel och hur svårt det är att faktiskt starta marknadsplatser. Hon köpte in på det och det var så det började.”

Bor i Hollywood

Med pengarna har de nu flyttat verksamheten till USA. Pontus Karlsson och kompanjonerna Yuriy Kurylenko och Tom Coleman huserar just nu i en lägenhet i West Hollywood, redo att gå in på den amerikanska marknaden.

“Många amerikanska riskkapitalbolag har som investeringskrav att de föredrar att investera i amerikanska bolag. Dessutom är marknaden betydligt större här och enligt oss sker mediebranschens innovation inom kreatörsekonomin i framför allt Hollywood.”

Hur har det varit att resa kapital i detta marknadsklimat?
“Det har varit tufft, det är en helt annan tid nu jämfört med när vi startade. Vi har fått hundratals nej så vi hade tur när Shana kom.”

LÄS MER: Tunga techsajten har sagt sitt – är det här Stockholms hetaste startups?

Off Script är just nu i en pilotfas, där de kommer rulla ut sitt erbjudande i samarbete med olika typer av influenceragenturer i USA. För att bli mer tydliga har Off Script de senaste sex månaderna gjort en del förändringar i sin affärsmodell.


Så här kan man bygga butiker med Off Script.

Vi har flyttat från att ta en tredjedel av kreatörens kommission till att istället ta betalt av varumärken i en SaaS-setup. Men intäktsmodellen kan förändras framöver. Vi har även skiftat fokus från mikroinfluencers till mer etablerade profiler, då vi insåg att det inte blev så mycket volym i mikroinfluencers för att det skulle vara värt det.”

Henrietta Fromholtz har lämnat

Ytterligare en grej som förändrats är att influencern och entreprenören Henrietta Fromholtz – ansiktet utåt och som framträtt i media och intervjuats om bolaget – inte är med vid USA-lanseringen. Hon arbetar numera på influenceragenturen We Are Era.

Vad har hänt?
“Henrietta är fortfarande storägare, men inte operativt involverad. Det är inga hard feelings. När bolaget gick in i en annan fas så ville vi jobba mindre mot influencers, och mer med e-handel. Sättet vi frontade med henne förändrades då också.”

Henrietta Fromholtz säger till Breakit:

Jag tror stenhårt på bolaget och hade exempelvis precis möte med en person från Meta som också säger att Off Script har varit sjukt tidiga på bollen. Också nu extra intressant med tanke på att Meta lägger ner sin satsning på commerce. Positiva nyheter för Off Script och jag följer resan som görs.”

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

Läs mer