Sök

Annonssamarbete med IKEA

5 tips för att inreda drömkontoret (när inredaren själv får välja)

kontorKontorsmiljö

Nya arbetssätt kräver nya kontorslösningar. MATCHSPEL stol (1596:- exkl. moms)

Hannah Runsten

Hösten är här och på de flesta kontor är det nu mer aktivitet än det varit på över två år. Men pandemin har förändrat mycket i hur vi arbetar, och därmed har också kontorets funktion förändrats. Här ger Anna Billeskalns, företagsinredare på IKEA, sina fem bästa tips på hur du inreder kontoret.

Pandemin har satt permanenta spår i samhället, och hur vi använder våra kontor är inget undantag. Ökad flexibilitet, digitala möten och hemarbete är bara några nya parametrar som kontoret behöver stödja. Vi frågade Ikea:s företagsinredare Anna Billeskalns hur man ska bygga framtidens kontor – för både medarbetare och lönsamhet.

1. Gör en behovsanalys.

Anna Billeskalns säger att det är mer komplext att inreda ett kontor idag, och att man måste ta hänsyn till medarbetares olika livssituationer. 

”Vi kräver mer av arbetsplatsen och har olika individuella behov. En kollega kanske behöver komma in för att det är svårt att jobba ostört hemifrån med små barn – medan andra kommer in för att de är trötta på att sitta ensamma hemma. Det är viktigt att arbetsgivare verkligen förstår dessa behov och de nya arbetssätten.”

2. Digitala möten tar plats. Och har ni tekniken som krävs?

”Förut behövde man ett konferensrum för 10 personer, och nu behöver man i stället 10 rum för en person vardera. Med alla digitala möten behöver ni kunna skärma av och ljudisolera – för ljudnivån går upp när människor sitter i möten på datorn. Ni måste också fundera över tekniken som krävs för att kunna ha större digitala möten.”

Utrymmen för digitala möten är idag en hygienfaktor på de flesta kontor. SKURUP taklampa (160:- exkl. moms)

3. Flexibla kontor – och sociala kontor.

”Flexibla väggar, stapelbara stolar och mobila möbler – kontoret måste kunna växa och krympa beroende på vad ni ska använda det till en given dag. Generellt sett kommer också de sociala funktionerna att bli viktigare när kollegorna är på plats ibland och hemma ibland. Och det är i de sociala kontakterna som idéer och innovation ofta uppstår”, säger Anna Billeskalns. 

4. Ljus, ljus och ljus.

”Många tänker på det här sist, men som inredare är ljuset bland det första vi planerar. En riktigt bra ljusplan tar tillvara på dagsljuset och kompletterar det med allmänljus, funktionsljus och stämningsljus. Ett bra belyst kontor hjälper oss att vara fokuserade och pigga.”

Ett kontor inrett med hänsyn taget till ljusinsläpp och med mycket växter och grönt ger flera positiva effekter. TROTTEN skrivbord (1276:- exkl. moms)
 
5. Är ni redo för utomhuskontoret?

”En riktigt härlig kontorstrend är utomhuskontoret – en utomhusyta som är skyddad för väder och vind. Allt fler företag planerar för olika arbetsytor utomhus, och har ni inte den möjligheten så kan ni inreda en del av kontoret med massor av växter och grönt. Det kan göra underverk för kreativiteten”, säger Anna Billeskalns.

IKEA inreder Sveriges företag

IKEA:s företagsinredare skapar kompletta inredningslösningar för alla typer av företag och verksamheter – från frisörsalonger och butiker till kontor och hotell. Vill du veta mer om IKEA:s företagsinredare och hur de kan inreda dina lokaler? Klicka här!

Läs mer