Sök

Tuff kritik mot Spotify efter neddragningar: “Det är ledningens eget fel”

SpotifyPoddar

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Spotify storsatsar på podd, men genomförde nyligen personalminskningar på området.

Facken rasar mot beslutet och menar att ledningen själva skapat det bakomliggande problemet.

I förra veckan kom beskedet att Spotify säger upp personal på Parcast och Gimlet, två av de poddproducerande bolag som det svenska streamingbolaget har förvärvat under de senaste åren. 

Fackklubbarna på bolagen, Gimlet Union och Parcast Union, riktar skarp kritik mot uppsägningarna och hur Spotify som arbetsgivare har hanterat dessa, uppmärksammar tidningen the Verge.

Spotify motiverar besluten med att lyssnarsiffrorna har varit för låga för vissa podcast-shower. Men det är Spotfy-ledningens eget fel, menar fackklubbarna. De berörda poddarna kan lyssnarna numera hitta på endast Spotifys plattform.

“Deras (ledningens; reds anmärkning) beslut att göra de flesta poddar hos Gimlet och Parcast exklusiva har orsakat ett brant fall i antalet lyssnare – så högt som 75 procent av publiken för vissa podcasts”, skriver fackklubbarna i ett uttalande.

Ingen varning

Spotify, vars satsning på poddmarknaden (du kan läsa om i Breakits kartläggning), har enligt uttalandet inte gjort något för att hindra lyssnarfallet, exempelvis marknadsföring. Det har heller inte funnits några uppsatta mål för teamen bakom de nedlagda poddarna.

“Den starkaste indikationen som dessa anställda har fått om att deras shower inte infriat Spotifys mål var när de blev uppsagda”, säger fackklubbarna.

I uttalandet ges även skarp kritik mot hur uppsägningarna genomfördes. Enligt fackklubbarna hade de uppsagda medarbetarna bara en timme på sig att packa ihop sina saker, ringa redan inbokade gäster, slutföra podd-avsnitt och andra praktiska göromål.

“Det sätt som Spotify de facto väljer att hantera dessa neddragningar på visar bolagets respektlöshet mot både lyssnare och medarbetare”, heter det i uttalandet från facken.

En talesman för Spotify har enligt the Verge sagt att uppsägningar omfattade mindre än 5 procent av de anställda inom poddsegmentet. Men en stor del av uppsägningar skedde på de två nämnda poddbolagen som därför tappat en större andel av arbetsstyrkan. Parcast och Gimlet var några av Spotifys första bolagsköp när förvärvsraiden inom podd inleddes för några år sedan. Arbetsmoralen på dessa bolag beskrivs nu som låg av The Verge.

Breakit har sökt Spotify för en kommentar, men inte fått någon återkoppling. 

 

Läs mer