Sök

Melanie Perkins fick nobben av hundra riskkapitalbolag – idag utmanar Canva jättarna

Canva

Melanie Perkins.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Den 20-faldiga enhörningen Canva är det största startupbolaget som grundats och leds av en kvinna. Och allt började med skolkataloger i en frisersalong i Sydney.

Nu utmanar Melanie Perkins bolag de amerikanska jättarna och hon har en tung investerare på sin sida. ”Hon är kapabel att driva ett långt mycket större bolag”, säger förre Disney-vd:n Bob Iger.

Det är dags att lära känna Melanie Perkins. Den 35-åriga australiskan har nämligen helt utan Silicon Valley-kontakter och teknisk utbildning byggt upp det högst värderade startupbolaget i världen som leds av en kvinna. Det skriver den amerikanska affärstidningen Fortune i samband med att bolaget listar de mäktigaste kvinnorna i startupvärlden.  

Det handlar om designbolaget Canva som värderas till 26 miljarder dollar, motsvarande omkring 300 miljarder kronor. Bolaget är en kraft att räkna med inom grafisk design med enkla redskap för att bygga presentationer och redigera filmat material. I dagsläget har Canva 3.200 anställda och 90 miljoner användare världen över.

Vägen har varit allt annat än spikrak men Melanie Perkins ambition har varit orubblig, skriver Fortune. 

Canvas föddes för tio år sedan ur det första bolaget som Melanie Perkins grundade med sin dåvarande make Cliff Obrecht. Paret publicerade motsvarigheten till skolkataloger i vad som i dag är en frisersalong i Sydney. 

Under de första åren fick Canva nobben av hundra VC-firmor. 

Nyligen, när andra startup-bolag varslade om uppsägningar och skalade ner sina expansionsplaner höll Canva ett flashigt event för att lansera professionella verktyg som på allvar utmanar de amerikanska jättarna Google Microsoft och Adobe sa Melanie Perkins: ”Vi har haft det här i vår pitch-katalog sedan 2011 (...) Det här var den sista pelaren.”

Analytiker är inte helt övertygade om att Canva – och dess ”freemium”-modell – kan gå segrande ur en kamp med de amerikanska jättarna men den tidigare Disney-vd:n Bob Iger har investerat i bolaget. Han är övertygad om att Melanie Perkins är rätt person att leda Canva in i dess nästa decennium. 

”Jag tror att hon är väldigt kapabel att leda ett mycket större och mycket mer komplext bolag än det här”, säger han.

Läs mer