Adlibris-grundaren Pär Svärdson köper in sig i jakt- och fiskesajter

Breakit - Adlibris-grundaren Pär Svärdson köper in sig i jakt- och fiskesajter

Pär Svärdson, nybliven delägare i Norrländska Vapenaffären. Foto: pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

E-handelsprofilen Pär Svärdson köper 5 procent av bolaget bakom e-handelssajterna Jakt.se och Fiske.se.

För bara några veckor sedan rapporterade vi att David Rönnberg, tidigare vd för EQT-ägda Internetstores, och grundarna av friluftsbutiken Addnature har investerat i bolaget Norrländska Vapenaffären.

Bolaget ligger bakom e-handelssajterna Jakt.se och Fiske.se. Förra året omsatte bolaget 20 miljoner kronor och gjorde en vinst på 1 miljon. I år ser omsättningen att nästan dubblas.

Nu får bolaget ytterligare en ny ägare. Pär Svärdson, medgrundare av Adlibris och nätapoteket Apotea, köper nu 5 procent av bolaget. Det rör sig inte om någon nyemission, utan att han köper befintliga aktier i bolaget genom Apoteas ägarbolag Laulima.

“Det är en väldigt intressant bransch som består av små fragmenterade verksamheter. Det känns som ett bra område för e-handel där det inte finns några tydliga aktörer”, säger han.

Han berättar även att de andra investerarnas engagemang var viktiga för hans beslut.

“Det är ofta bra att ta rygg på sådana som är duktiga. David Rönnberg och de andra har jag känt jättelänge. Jag och Mathias Hedström gick i samma gymansieklass och så var jag med på ett hörn när de startade Addnature”, säger Pär Svärdson.

Köpesumman är ej känd men baserat på liknande transaktioner i e-handelsbolag senaste 12 månaderna så går det att uppskatta investeringen till mellan 1 och 2 miljoner kronor.

Uppdatering: Enligt handlingar från Bolagsverket värderades bolaget till 50 miljoner när bland annat David Rönnberg investerade i bolaget. Man kan därför räkna med att Pär Svärdsson har köpt in sig till en liknande värdering. Det innebär en köpesumma på mellan 2 miljoner och 3 miljoner kronor.

Pär Svärdson kommer inte att vara aktiv i bolaget utan kommer att ha en mer passiv rådgivande roll. Däremot kommer jakt- och fiskesajterna ta del av samma e-handelsplattform som Pär Svärdsons bolag Apotea använder.

“Det innebär ett stort lyft för oss. Idag har vi bra trafik till våra sajter men konverterar för få av besökarna till köpare. Apoteas plattform är grym och vi räknar med att den ska driva på försäljningen samtidigt som vi får en effektivare logistik", säger Norrländska Vapenaffärens nyblivna styrelseordförande David Rönnberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER