Sök

Tritons padelbolag ansöker om rekonstruktion – "Vi måste agera"

LedapWAPriskkapital

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Padelbolaget WAP hänger mot väggen.

Det Triton-kontrollerade bolaget har ansökt om rekonstruktion och ska vidta sparåtgärder.

WAP heter egentligen We are Padel och är en de stora aktörerna på den svenska padelmarknaden. Bolaget ingår sedan hösten 2021 i Ledap som är namnet på riskkapitalbolaget Tritons satsning på padel, en satsning som gått loss på många miljarder.

I förra veckan rapporterade Breakit att en konkursvåg har börjat dra in över den svenska padelmarknaden och We Are Padel känner också det numera blåser betydligt snålare vindar. På torsdagskvällen blev det känt att WAP har lämnat in en rekonstruktionsansökan till Örebro tingsrätt.

“We Are Padel påverkas av överutbudet på den svenska padelmarknaden och makroekonomiska förändringar som kraftigt påverkar kostnadsbilden. Bolaget agerar nu för att anpassa sitt nätverk av hallar och sin kostnadsstruktur”, skriver WAP i ett pressmeddelande.

Rekonstruktionsprocessen, som uppmärksammats av såväl Padelfeber som Padeldirekt, innebär att WAP, som har över 70 hallar och cirka 300 anställda, nu ska försöka förhandla med hyresvärdar och “andra intressenter”.

“Det är en hårt konkurrensutsatt marknad och vi måste agera för att ge verksamheten rätt förutsättningar för att behålla ett sunt nätverk av hallar och för att ta hand om våra anställda. Efter att ha utvärderat olika alternativ så har vi beslutat att genomföra en rekonstruktionsprocess för att göra upp med de delar av verksamheten som har lönsamhetsmässiga utmaningar. Vi kan inte utesluta att verksamheter och medarbetare drabbas, men exakt hur är för tidigt att säga”, säger Pontus Gustafsson som är grundare av WAP och styrelseordförande i bolaget.

I slutet av oktober 2021 offentliggjorde Triton att riskkapitalbolaget på bred front gått in i padelbranschen. Vid den tidpunkten hade Ledap, som var den etikett Triton satte på satsningen, redan förvärvat majoriteten i en lång rad padelbolag i norra Europa. Nämnda Pontus Gustafsson är också ansvarig för Ledap. 

Nämnda Pontus Gustafsson har tidigare också varit vd för Ledap, men i slutet av augusti kom beskedet att han skulle ersättas av Eno Palo från den 5 september. 

Läs mer