Sök

Vill få fler att samäga – fick Shervin Razani på kroken: "Kittlande att vara med på resan"

Della8Draknästet
Foto: Tamas Harkany /ITV/SVTPress/Montage

Shervin Razani och teamet bakom Della8. Foto: Tamas Harkany /ITV/SVT/Press/Montage

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Entreprenören Emelie Nilsson Sträng plockade tillsammans med sina medgrundare in kapital i Draknästet – och nu ska bolaget skala upp.

“När man står där under inspelningen är det bara ett ord och ett handslag, så det känns fantastiskt att vi faktiskt stängde det också”.

“Varför är det inte fler som samäger idag? Svaret är ofta att det är komplicerat och kan leda till konflikter. Samtidigt är över hälften av alla vuxna i Sverige intresserade av att samäga.”

Med de orden inleder Olivia Sträng, marknadschef på Della8, bolagets pitch framför drakarna. 

Tillsammans med grundarna Emelie Nilsson Sträng och Magnus Nilsson presenterar de deras verktyg för att göra samägande av större objekt. Det innebär att flera personer till exempel äger en sommarstuga eller husvagn tillsammans, och turas om att använda den. 

Affärsmodellen har två intäktskällor. Dels abonnemangsintäkter från betalande kunder. Dels så kallad kick-backs från olika samarbetspartners, det vill säga en form av provision. I avsnittet berättar teamet att piloten för plattformen ännu inte lanserats och att omsättningen kan komma att börja rulla in först om ett par år. 

Fyra drakar avstår, men Shervin Razani tar ton: 

“Jag tycker att det är kittlande att vara med på resan så här tidigt. Samtidigt som jag att ser stora risker med att ni inte har lanserat piloten”, säger Shervin Razani.  

Bolaget söker en investering på 500.000 kronor för 5 procent av bolaget, med en värdering på  10 miljoner kronor. 

Shervin Razani ger ett annat bud: 500.000 kronor för 15 procent, som sänker värderingen till 3,33 miljoner kronor.

Entreprenörerna kontrar med ett motbud. 10 procent för 500.000 kronor, som höjer värderingen till 5 miljoner kronor. 

“Vi kör”, säger Shervin Razani. 

Dealen gick i lås

Vi hoppar sex månader framåt i tiden, till hösten 2022. 

Några dagar avsnittet ska sändas når Breakit Emelie Nilsson Sträng på telefon. 

“Möjligheten att få pitcha för drakarna och få tio minuter i icke kommersiell tv är enormt värdefull för oss”, säger hon. 

Rundan är stängd och landade på samma siffra som tittarna får se i tv, berättar Emelie Nilsson Sträng.

“När man står där under inspelningen är det bara ett ord och ett handslag, så det känns fantastiskt att vi faktiskt stängde det också”, säger Emelie Nilsson Sträng, och tillägger att det är en styrka för bolaget att ha fått in Shervin Razani som investerare. 

“Han har en fantastisk bakgrund och kompletterar oss i teamet med goda råd. Samtidigt är han lite av en vildhjärna som inte är rädd för att testa nya idéer. Han utmanar oss och bolaget att bli ännu bättre”, säger Emelie Nilsson Sträng. 

Sedan programmet spelades in har bolaget haft en pilot av plattformen och i veckan släpptes en ny officiell version. I tillägg har entreprenörerna även krokat arm med flera samarbetspartners, däribland en mäklarbyrå. De håller även på att sluta avtal med en stor husbilsaktör samt för dialog med försäkringsbolag och långivare, berättar Emelie Nilsson Sträng.

“Tanken är att vi syns på deras sajter och de syns på våra. Vårt mål är att kunna ge kunden en helhetsupplevelse. Du ska kunna komma till Della8 och lösa en försäkring, ett lån och ett objekt på sajten. Där är vi inte i dag, men det är det vi siktar på.”

Hoppas på nya investerare

Det har gått ett halvår sedan inspelningen och nästa kapitalrunda är snart på rull. Under slutet av året och i början av nästa planerar bolaget att ta in 3 miljoner kronor. 

“Det vill vi göra för att expandera teamet att satsa ännu mer på marknadsföring. Vi är i dialog med vissa investerare och ska börja träffa intressenter som vill kliva in med kapital efter att programmet har sänts.”

Räknar ni med att bli kontaktade av nya intressenter som ser i programmet?
“Givetvis hoppas vi både att attrahera slutanvändare, nya partners och investerare”, säger Emelie Nilsson Sträng. 

Hur ser ni på förutsättningarna att ta in kapital i det nuvarande ekonomiska läget?
“Vi har sett att det är intressant för investerare att kliva in i bolag som jobbar med den typ av impact som vårt bolag gör. Alla människor kan inte äga sin egna stuga. Det är varken hållbart för klimatet eller möjligt ekonomiskt.”

Hon tillägger att hon tror att bolaget kan gynnas av det stramare läget i ekonomin. 

“Det kan vara till vår fördel. Många kommer inte att prioritera att köpa en stuga eller husbil under en lågkonjunktur, men har man möjlighet att göra det tillsammans med flera andra och på ett enkelt sätt samäga så öppnar det nog i upp för att det kan bli görbart. Vi tror att samägande kommer öka enormt”, säger Emelie Nilsson Sträng.

Läs mer