Sök

Här är bolagen som får första investeringen från Handelshögskolans riskkapitalfond

SSE Business LabSSE Venturesriskkapital

Julia Delin, vd SSE Ventures. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Handelshögskolans företagsinkubator har blivit med riskkapitalfond.
Fonden som väntas få in 100 miljoner kronor backas av tunga VC-firmor och investerare.

Nu står det klart vilka nybakade bolag som får de första investeringarna och som har chans att bli nästa Klarna, Budbee eller Voi.

För en vecka sedan skrev Breakit om Julia Delin som drar igång Handelshögskolans första riskkapitalfond SSE Ventures. Hon ska se till att elitskolan inte missar en framtida miljardsuccé. Skolans inkubator har nämligen sett bolag som Voi, Budbee och Klarna ta sina första stapplande steg utan att kunna casha in ett öre. 

Inom ett år räknar Julia Delin med att fonden har tagit in 100 miljoner kronor. I nuläget backas den med 40 miljoner. Största investerare är familjen Bonniers riskkapitalbolag, Bonnier ventures, men det finns en hel hög med andra tungviktare bland de dryga 30-talet investerarna. På listan lyser namn som Kobalt-grundaren Willard Ahdritz (som nyligen sålde sitt bolag i en affär på runt 10 miljarder kronor), riskkapitalbolaget VNV Global, Anders Walls Stiftelse, King-grundaren Sebastian Knutsson och finansmannen Sven Hagströmer

Nu tas nästa steg. Inkubatorn SSE Business Lab har tagit in sju startup-bolag i accelerationsfas eller inkubationsfas. De sistnämnda, fyra till antalet, kommer att erbjudas investeringar från den nya fonden. Det kommer även de fyra bolag som antogs i somras. 

Det handlar om ett startkapital på 300.000 vardera för de totalt åtta bolagen.

Här är bolagen och en kort presentation: 

Chip: “Betala-per-artikel lösningen som fixar allt en gång för alla.”

Biosphere Intelligence: “Världsledande och skalbar hållbarhetsträning som utnyttjar den senaste utvecklingen inom EdTech och artificiell intelligens.”

Nilo Collaborations: “En digital samarbetsplattform för att underlätta möten.”

1-Fits-All: “En perfekt blandning av grönsaker, frukt, nötter, rötter och kryddor i en enkel daglig förpackning, som erbjuds på prenumeration via onlinekanaler.”

Fleetm8:” En heltäckande digital lösning för dokumentering av sjöfartsaktiviteter.”

Norn: “Introducerar Norden till Web3 genom att hjälpa kreatörer och Web3-byggare hantera sina communities.”

Polytope: “En programmerbar mjukvaruutvecklingsplattform som låter utvecklare enkelt och sömlöst bygga och köra de arbetsflöden och verktyg de vill ha, i en enda plattform.”

Tilly: “En plattform som ger evidensbaserat och personligt stöd genom alla de smärtpunkter som en fertilitetsresa innebär.”

Julia Delin, vd för både SSE Business Lab och fonden SSE Ventures, tror att investeringsmöjligheter tillsammans med stödet i affärsutvecklingen kommer att locka fler till inkubatorn. 

“Fondens investeringar handlar i lika delar om att stötta bolagen, stärka Sveriges innovationskraft och skapa avkastning. De startups som söker sig till oss förstår möjligheterna som Handelshögskolans stöd skapar”, säger hon.

Truecaller-veteranen och techprofilen Zakaria Hersi sitter i SSE Business Lab antagningskommitté och har också  investerat i fonden.

“Det har varit riktigt kul att välja ut de sju nya bolagen. Nu har de chansen att gasa på och sedan få hållbart och långsiktigt stöd”, säger han.

De tre nya bolag som antogs till inkubatorns intensiva accelerationsprogram är:

DeptPool:En produkt som gör insamling av pengar mer effektiv och lånehantering enklare för bankirer och byråer, samt som gör det lättare för medelstora företag att låna pengar.”

Flok: “En social kalender till mobilen som förstärker människors möjlighet att göra saker tillsammans.”

Guide.in: “En firma som säljer tredjepartskurser till kunder som antingen vill utöka sina färdigheter inom sin nuvarande karriär, eller som vill omskola sig helt till en mer efterfrågad karriär som gör dem mer anställningsbara.”

 

Läs mer