Sök

Tunga SaaS-investerarna om nya läget: “Det är illa – frågan är hur vi prissätter det”

BreakitOxxSaaS

Ingrid Bonde Åkerlind, Hanna Wachtmeister och Stefan Lundell i panelsamtal lett av Johan Crona under Breakit SaaS Summit. Foto: Jonas Borhs

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

“Kanske ska ni inte göra en USA-expansion, en andra produktlinje och anställa massa folk samtidigt”, säger Ingrid Bonde Åkerlind, investerare på Oxx.

Det är tuffa tider just nu. Många investerare har dragit åt svångremmen (rejält) och lånefinansiering blir hetare och hetare.

“Vissa bolag är väldigt påverkade och vissa är inte alls det. Till exempel har vi sett att olika klimat-SaaS-bolag klarat sig väldigt bra. Det är svårt att säga exakt hur värderingsmultiplarna har påverkats för privata bolag, men kanske är de omkring 30-50 procent ned”, säger investeraren Ingrid Bonde Åkerlind.

Tillsammans med Hanna Wachtmeister, vd på Flat Capital (Siemiatkowski-familjens investeringsbolag) och Stefan Lundell, grundare Breakit, deltog hon i ett uppmärksammat panelsamtal på Breakits stora event SaaS Summit, som ägde rum under onsdagen.

Ämnet som avhandlades var hur investeringsläget för SaaS-bolag är idag och hur bolagen ska tänka gällande finansering i det nya läge nu råder. 

Stefan Lundells främsta spaning på scenen var att SaaS-bolagen nu, likt samhället i stort, har blivit mer polariserade.  

“De riktigt, riktigt bra bolagen har inga problem med att få in pengar till en hög värdering. Jag pratade till exempel med en kille igår som hade dragit in 150 miljoner på 6 dagar. Samtidigt så kan vissa andra inte få in kapital överhuvudtaget”. 

Hanna Wachtmeister, från sitt perspektiv som investerare, tycktes hålla med.

“För några månader sen var det på vissa sätt svårare. Då kände alla att vi stod inför osäkra tider och frågan var vad som skulle hända. Grundarna kände att de förtjänade en viss värdering och investerarna kanske en helt annan. Nu är det lite annorlunda – vi vet alla att det är illa. Frågan nu är hur vi prissätter detta”. 

En fråga som lyftes var också olika alternativ till att ta in riskkapital, till exempel tidigare nämnda lånefinansiering. Men också det kanske mest uppenbara: att bolagen kapar sina egna kostnader.  

“Vi säger till våra portföljbolag att titta på hur de ska minska sina burn-multiplar nu för att nå lönsamhet. Men sen ska man heller inte göra en full 180-vändning om allt fokus har varit på att växa innan. Kanske ska ni inte göra en USA-expansion, en andra produktlinje och anställa massa folk samtidigt som läget är nu”, säger Ingrid Bonde Åkerlind. 

Läs mer