Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Urb-it kollapsar på börsen – pengarna snart slut och storägaren säljer

Lage Jonason, storägare i Urb-it och Kevin Kviblad, vd på Urb-it. Foto: Press

Budbolaget Urb-its marknadsvärde smälter bort i snabb takt under onsdagens aktiehandel.

Fallet inleddes med att storägaren Lage Jonason sålt aktier. Sedan blev det värre.

"Jag avser som ‘kapten’ att inte lämna skutan", säger Lage Jonason till Breakit.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Urb-it har det tufft just nu och det gäller ur många perspektiv. Aktien föll 22 procent i måndags och med 26 procent i tisdags. 

På onsdagen blev kursfallet än brantare när det via insynsregistret blev känt att storägaren, och finansprofilen och den före detta bankiren, Lage Jonason sålt sammantaget 2,3 miljoner aktier bolaget under de senaste dagarna. 

Pengarna tar slut i tredje kvartalet

Men eländet slutade inte där. Aktien föll ännu mer när bolaget på eftermiddagen gick ut med ett “klargörande” angående bolagets finansiella ställning. 

“Emissionslikviden tillsammans med de medel som bolagets rörelse genererar antas inte vara tillräckliga för att säkra förutsättningarna för bolaget att leverera på sin långsiktiga strategi då rörelsekapitalet kommer att vara förbrukat under fjärde kvartalet”, skrev bolaget. 

Kring klockan 14.40 hade kursen fallit med 85 procent under onsdagen. Marknadsvärdet är i skrivande stund 45 miljoner kronor. Cirka 550 miljoner kronor i börsvärde är borta i och med de tre senaste dagarnas kursfall. 

Styrelsen ska nu utvärdera “andra finansieringslösningar”. 

Tvångsförsäljning

Bolaget kommenterar även storägarens försäljning, ett så kallat “margin call”, det vill säga att banken kräver att han säljer aktier på grund av hög skuldkvot.

“Urb-it vill också meddela följande med anledning av den senaste tidens volatilitet i bolagets aktie som är noterad på Nasdaq First North. Volatiliteten är såvitt bolaget förstår huvudsakligen en effekt av nyligen genomförd tvångsförsäljning av en del av Lage Jonasons, styrelseordförande i Urb-it, innehav i bolaget”. 

Lage Jonason har kvar cirka 77 miljoner aktier efter transaktionerna under de senaste dagarna. Det innehavet motsvarar lite mer än 32 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings. Med det är han största ägare. 

Något aktivt beslut från min sida att sälja aktier föreligger icke

“Efter den initiala kursnedgången sedan den riktade emissionen om 23 mkr gjordes (någon vecka sedan) kom jag att bli överbelånad hos den fondkommissionär där aktierna ligger. Man valde då att tvångsförsälja aktier, vilket ledde till ytterligare kursnedgång och ytterligare behov av att sälja aktier. Något aktivt beslut från min sida att sälja aktier föreligger icke. Hittills idag har 44 miljoner aktier bytt ägare. Man glömmer ibland bort att det alltid köps lika många aktier som det säljs, need-less to say”, skriver Lage Jonason i ett mejl till Breakit. 

När Breakit pratade med Lage Jonason i slutet av 2020 citerade han Curt Nicolin (klassisk vd på industribolaget Asea i mitten av 1900-talet) genom att säga: “Det man äger ska man vårda, och det man inte vill vårda ska man inte äga”. 

Tvångsförsäljningarna ska enligt Lage Jonason inte ses som att han inte vill vårda Urb-it längre.

“Urb-it är i grunden ett enastående företag, som skördar stora framgångar på sina marknader. Jag avser som ‘kapten’ inte att lämna skutan utan kämpar på för att få rätsida på den finansiella situationen. Jag fortsätter alltså med inte bara oförändrad, utan utökad kraft, att arbeta”, skriver han till Breakit. 

Breakit har även skickat en uppföljningsfråga: Lage Jonason inte sänkte belåningsgraden i innehavet genom att tillskjuta mer kapital. På den frågan fick vi inget svar. 

På onsdagen rapporterade Dagens Industri att Lage Jonason är indragen i en härva runt butikskedjan Indiska med obetalda hyror för flera butiker. Lage Jonason är far till Indiska vd Karin Lindahl. 

 

Läs mer