Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Buddywise vill rädda livet på byggarbetare med kameror och AI – backas av tungviktarna

Buddywise grundare Lamin Faye och Yiğit Arin. Foto: Press

Varje år dör 6000 personer i arbetsplatsolyckor enligt FN-organisationen ILO. Många arbetsplatsolyckor i exempelvis byggbranschen skulle kunna förhindras genom smartare övervakning av arbetsplatserna. Det är tesen bakom svenska Buddywise lösning. Nu fyller de kassan för att gasa.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Svenska Buddywise vill att arbetsplatser inom bygg-, industri- och lager ska bli säkrare för de anställda. Lösningen ska vara att digitalisera arbetsmiljön med AI och datorseende. Med enklare termer så handlar det om att övervaka arbetsplatserna med kameror och sedan analysera filmerna med hjälp av program som kan upptäcka risker för olyckor. 

Säkerhetsarbetet ska då kunna stärkas proaktivt genom analyser av exempelvis trender och genom rapportering och uppföljning av åtgärder. Men även akuta händelser ska kunna åtgärdas genom exempelvis larm om att en person har blivit skadad. 

“Nästan alla arbetsplatsolyckor kunde förhindrats om bara någon sett, sagt, och gjort något. Vår lösning ger arbetsgivare en verklig chans att nå sin nollvision för olyckor! Vi vill att detta ska bli lika naturligt som att ha på sig säkerhetsbälte”, säger Lamin Faye, vd och medgrundare av Buddywise i ett pressmeddelande.

Nu har bolaget tagit in nytt kapital för att skala upp verksamheten. In kliver också den tidigare Electrolux-vd:n och Atlas Copco-ordföranden Hans Stråberg som både investerare.

Exakt hur stor summa som utgör den senaste delen av nyemissionen framgår inte. Men totalt är sådd-rundan nu uppe i 1,2 miljoner euro, eller närmare 13 miljoner kronor.

“Säkerhet har högsta prioritet för alla industriföretag och det görs betydande investeringar inom detta område. Jag tror att Buddywise team och produkt är en unik möjlighet att förändra vår förmåga att effektivt förebygga olyckor med hjälp av deras AI baserade säkerhetssystem”, säger Hans Stråberg.

De nya pengarna ska hjälpa till att snabba på den kommersiella expansion, produktutvecklingen och även användas till rekrytering av talanger inom försäljning och teknik.

Buddywises grundare Lamin Faye och Yiğit Arin startade verksamheten 2020 och genomför idag pilotprojekt med kunder. Sedan tidigare har Aligned Ventures, Antler och Ramuddens grundare Hans-Olov Blom investerat i bolaget.

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

Läs mer