Sök

Spotify tackade nej till lägenheter – trots kritik om bostadsbrist

Spotify

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det svenska techbolaget har tackat nej till 24 helt nyproducerade lägenheter i Stockholm – trots skarp kritik mot bristen på bostäder i staden.
”Jag är förvånad", säger kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, Claes Thunblad.

När Spotify-grundarna i förra veckan via ett öppet brev deklarerade att de kan funderar på prioritera sina tusentals nyanställningar i andra länder än Sverige på grund av bland annat skatteregler och bostadssituationen i Stockholm blev reaktionerna starka. Politiker har slutit upp bakom den svenska musiktjätten, hashtagen ”#backaspotify” trendade på Twitter och en demonstration är till och med inplanerad i maj.

Men nu avslöjar DN att Spotify faktiskt har fått erbjudanden om lägenheter – men tackat nej. Totalt rör dig sig om 24 nyproducerade lägenheter, färdiga för anställda att flytta in i, i området Barkarby i Järfälla. 

För den som inte är bekant med Stockholm innebär det cirka 25 minuters pendlingstid, dörr till dörr (vilket kan jämföras med den genomsnittliga pendlingstiden i Stockholm på 39,5 minuter, enligt myndigheten Trafikanalys).

Niklas Paulsson, näringslivsstrateg i kommunen, förvånas över beslutet. Enligt honom hade de bostäder tillgängliga och ville "göra en stor insats för näringslivet och för Spotify."

”Det känns lite gnälligt och okreativt. Det är slående hur okreativa de är på den här fronten, samtidigt som de kan totalförändra musikbranschen i hela världen”, säger Niklas Paulsson till DN.

När Breakit får kontakt med kommunstyrelsens ordförande i Järfälla kommun, socialdemokraten Claes Thunblad, ställer han sig också tvekande till Spotifys agerande:

”Jag är förvånad, här har de möjlighet att hyra 24 lägenheter på ett bräde i ett väldigt attraktivt läge med fantastiskt snabba kommunikationer in till stan”, säger han och fortsätter:

”Av någon anledning tackar Spotify nej till vårt erbjudande. Min egen slutsats är att man vill bo precis inne i centrala Stockholm. Det är i så fall en förvånadsvärd inställning då det råder sådan bostadsbrist i Stockholm generellt”.

Spotify, som tidigare har kommunicerat att de hyr bostäder till sina anställda, verkar däremot inte se det som sitt ansvar att lösa frågan.

”Vi agerar inte bostadsförmedlare åt våra anställda. Det är mycket ovanligt att arbetsgivare gör det. Det är jättebra att det byggs i Järfälla och vi tipsar gärna de som jobbar på Spotify om att det finns bostäder i kranskommuner", kommenterar personalchefen Katarina Berg.

Så lät det däremot inte när Breakit intervjuade Daniel Ek förra året.

”Vi har egna bostadsförmedlare och hyr hela hyresfastigheter. Det är inte idealiskt men vi tvingas göra det för att bostadsmarknaden är så svår”, sade Daniel Ek då.

Läs mer