Snabba cash-stjärnan Evin Ahmad stäms – film stoppades: “Uppenbart försök att dra nytta”

Snabba Cash

Evin Ahmad. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Produktionsbolaget Lövin productions och Evin Ahmad är inte överens om ifall filmen Cok me knaz får visas för publik eller inte. Filmen spelades in redan 2011, långt innan genomslaget i Snabba cash, men fick premiär i januari 2022.

Det är inte bara i Netflix succé-serie Snabba cash som det bjuds på drama från seriens huvudrollsinnehavare Evin Ahmad. Det visar sig när Uppsalas morgontidning UNT rapporterar att Evin Ahmad stäms av det Uppsalabaserade produktionsbolaget Löving production, efter att ett rättighetsbråk har resulterat i att deras film "Cok med knaz" plockats bort från streamingtjänsten SF anytime.

Filmen ska ha haft premiär i januari i år enligt Aftonbladet, som också har rapporterat om stämningen, för att plockas bort från tjänsten fyra dagar senare. 

UNT hänvisar till handlingar från tingsrätten som visar att Evin Ahmad ångrar sin medverkan i filmen. Hon ska också ha hänvisat till att produktionsbolaget inte har något avtal med henne och av den anledningen får filmen inte visas för publik. 

“Vi har fått information om att Evin Ahmad påstår att vi inte har rättigheter att visa filmen. Men vi har ett avtal och en överenskommelse med henne sedan tidigare”, skriver bolaget till tidningen i ett uttalande. 

Avtalet i fråga ska vara muntligt. 

Evin Ahmad stäms

Bråket har nu resulterat i en stämning. Där produktionsbolaget menar att många människor som har arbetat med filmen påverkas när den inte får visas.  

Evin Ahmad, med ombudet Jens Göthberg, skriver enligt Aftonbladet i ett svaromål att ett muntligt avtal finns – men att det inte omfattat rättigheter att visa filmen. Där kritiseras även att ersättningen var för låg i förhållande till Teaterförbundets kollektivavtal och att ingen ersättning betalats ut i samband med filmens visning på SF anytime.

De lyfter också fram att Lövin productions grundades 2021, vilket är tio år efter att filmen spelades in 2011. Något avtal med det aktuella produktionsbolaget ska därför inte finnas.

”Ahmad har på senare tid spelat huvudrollen i större produktioner, däribland Netflix-serien Snabba cash, och Lövings avtal med SF Anytime var ett uppenbart försök att dra nytta av Ahmads renommé i film- och tv-branschen”, ska det stå i svaromålet enligt Aftonbladet.

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

LÄS MER: Nya Snabba cash-säsongen är här – serieskaparna avslöjar: Så skapades den fiktiva startup-världen

 

Läs mer