Sök

Svenska flygtjänsten hjälper ryssar att fly landet: “Sökningarna har skjutit i höjden”

AvioneroRysslandDigitalisering

Avionero grundades 2018 av Lars Kristensson och Anton Tyulenev.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Vladimir Putins mobilisering har lett till att mängder av ryska män försöker fly landet. Detta har den svenska flygtjänsten Avionero märkt av – nu exploderar nämligen antalet sökningar på sajten.

“Jag tänkte holy shit”, säger vd:n och grundaren Lars Kristensson i en kommentar.

Sedan Rysslands president Vladimir Putin, den 21:a september, gick ut och deklarerade mobilisering har flera hundra tusen ryssar flytt. Nu senast kommer rapporter om att 98.000 ryska medborgare har kommit in i Kazakstan. I Georgien rör det sig om 53.000. 

Den svenska flygsöktjänsten Avionero, som utmanar jättar som Expedia, Flygresor.se och Momondo, har de senaste dagarna sett en kraftig ökning av trafik från Ryssland till sin sajt. Mellan tisdag och onsdag förra veckan låg ökningen på 120 procent. Detta trots att de inte har marknadsfört sin ryska sajt på flera år.

“Det var oväntat. När jag först såg siffrorna så tänkte jag ‘holy shit, vad är det som händer?’. Datan visar på att man vill ta sig vart som helst från Ryssland, framför allt till Asien”, säger Avioneros vd och grundare Lars Kristensson till Breakit, och poängterar att alla på Avionero står på Ukrainas sida i kriget:

“Om vi kan dra vårt strå till stacken och snabbare få slut på kriget genom att se till att Putin får färre soldater till sin armé så gör vi gärna det.”

Avioneros onlinetjänst hjälper resenärer att boka alla delar av en reseupplevelse, från själva resan till boende och upplevelser. Det är till exempel möjligt att söka på “jag vill resa vart som helst i Asien” i realtid med flexibla datum.

Ryska är ett av tolv språk som tjänsten finns på, men på grund av pandemin och angreppet mot Ukraina har de legat lågt med att berätta att de finns.

“Jag vet inte hur ryska män har hittat till sajten. Vi har marknadsfört den lite grann i Ryssland tidigare, och det kan ju såklart vara så att folk råkar känna till den.”

Avionero grundades 2018 av Lars Kristensson tillsammans med Anton Tyulenev. Affärsmodellen bygger på att slussa trafik vidare till resebolag på nätet. Avionero får sedan en del av intäkterna.

Den största investeraren i bolaget är Özkan Ego, som är medgrundare till den börsnoterade spelstudion Qiiwi Games. Här återfinns även Daniel Somos, som är tidigare anställd på Quixel, som köptes av Epic Games 2020.

De senast kända siffrorna är från bokslutet 2020 som visar en omsättning på 2 miljoner kronor, ett tapp från året innan då de omsatte 4,2 miljoner. De gjorde samtidigt en rörelseförlust på 3,6 miljoner kronor.

Läs mer