Sök

Hade globala planer – nu går Bencha i konkurs: “Tufft omvärldsläge”

BenchaKonkursEntreprenör

Amanda Thorén fick idén till Bencha under mammaledigheten. Foto: Madeleine Schedin

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Jämförelsesajten Bencha skulle plocka in 20 miljoner kronor och förberedde för en global expansion. Men det rådande investeringsklimatet gör att bolaget tvingas i konkurs.

Bencha har sedan 2020 drivit en jämförelsesajt och app med fokus på mode, där konsumenter kan jämföra produkter och varumärken utifrån flera hållbarhetsparametrar. Affärsmodellen ligger inom SaaS, där varumärken har kunnat signa upp sig för en månadsprenumeration och bli exponerade på sajten. Målet var att framåt kunna erbjuda data och insiktsrapporter.

Men affären höll inte. Bencha begär nu sig själva i konkurs, enligt handlingar inskickade till Stockholms tingsrätt.

“Undertecknat bolag kan inte betala sina skulder i den takt de förfaller. Tillståndet bedöms inte vara tillfälligt. Bolaget bedöms sålunda vara på obestånd, varför undertecknad styrelse begär att tingsrätten försätter bolaget i konkurs. Bolaget har fem anställda”, finns det att läsa i ansökan.

Beskedet kommer bara fyra månader efter att grundaren Amanda Thorén berättat om Benchas framtidsplaner. Bencha hade då tagit in 8,5 miljoner kronor, bland annat från Caroline Hansson, som varit med och byggt Nakd, och investerarna Louise Lundin och Ulf Barkman. Nu var Bencha på jakt efter 20 nya miljoner och skulle plocka in Fredrik Daun, tidigare Morgan Stanley-topp, som styrelseordförande.

“Det känns verkligen jättetråkigt”, säger en medtagen Amanda Thorén när vi når henne precis efter att ansökan lämnats in.

“Rådande omvärldsläge gör att vi inte på nära sikt kan få in kapitalet som krävs för att kunna bedriva bolaget. Det är kraftigt kopplat till tajming. Kapitalmarknaden har dött ganska snabbt, framför allt för bolag som oss som inte har nått en lönsamhetsnivå.”

Vad hade ni kunnat göra annorlunda?
“Det är för tidigt att svara på. Men det engagemanget som jag visade i våras när vi pratade, det har jag än.”

Amanda Thorén håller fast vid visionen för Bencha.

“Intresset från konsumenter och kunder har varit stort från dag ett. De har uppmärksammat initiativet och viljan att förenkla och skapa en industri som får konsumenten att ta medvetna val. Jag tror fortfarande starkt på Bencha.”

Vad händer nu?
“Jag ska sätta mig ner och utvärdera och se vad det finns för möjliga val att kunna driva bolaget runt min vision. Vi behöver anpassa oss mer efter omvärldsläget.”

Bencha hade i våras runt tio anställda, som vid tiden för konkursansökan minskat till fyra tjänster.

Det enda bokslutet från Bencha, för räkenskapsåret augusti 2020-augusti 2021, visar en nettoomsättning på 1,2 miljoner kronor och en rörelseförlust på -1,5 miljoner kronor.

Läs mer