Sök

Björn Ulvaeus Pophouse fortsätter shoppa musik – förvärvar Avicii-rättigheterna: “Är framtiden vi formar”

Pophouse

Björn Ulvaeus och Tim Bergling, som gick under artistnamnet Avicii. Foto: TT/Montage

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Pophouse, som vill skapa ett modernt nöjesimperium, köper nu 75 procent av den avlidna stjärn-dj:n Aviciis streamingrättigheter.

ABBA-stjärnan Björn Ulvaeus och EQT-grundaren Conni Jonssons satsning Pophouse har den senaste tiden gjort flera satsningar på att bygga upp ett nytt digitalt nöjesimperium.

Breakit kunde i augusti förra året bland annat berätta om hur vd:n Per Sundin planerade att bygga ett Pophouse Entertainment 2.0 – vilket senare ledde fram till att bolaget köpte upp Hannah Widells och Amanda Schulmans poddbolag Perfect day media.

Tidigare under våren gjorde Pophouse ytterligare ett stort förvärv – då köpte de Swedish House Mafias musikkatalog. 

Nu gör Pophouse nästa storköp, när de på onsdagen meddelar att de köpt en 75-procentig andel av Tim Berglings (Avicii) musikrättigheter. Resterande 25 procent behåller Aviciis föräldrar, Klas Bergling och Anki Lidén.

"Vi investerar för att bygga upp en samling artister som på olika sätt har definierat modern popmusik. Artister som har låtar som kan vara klassiker redan idag och ikoniska imorgon. De som förändrat musikvärlden på global nivå", säger Pophouses investeringschef Johan Lagerlöf i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

"Sådana låtskatter ska inte bara kommas ihåg, de ska upplevas fullt ut på nya och spännande sätt. Det är framtiden vi formar”.

Per Sundin, idag vd för Pophouse, var den som först signade Avicii till Universal för tolv år sedan. 

"Tim var inte bara en av världens bästa DJ:s, han var ett extremt produktivt geni som alltid gick sin egen väg, blandade genrer, utmanade konventioner och skapade musikhistoria", säger han i ett uttalande.

"Jag följde hela hans resa och det är med ära och stolthet som jag och hela Pophouse tillsammans med familjen Bergling kommer att vårda och introducera hans musik för nya generationer av lyssnare i alla delar av världen”.

Föräldrarna fokuserar på stiftelsen

Klas Bergling och Anki Lidén tar därmed ett steg tillbaka från driften av artistens musikrättigheter och ska istället nu öka engagemanget i stiftelsen Tim Bergling Foundation.

“Pophouse har presenterat ett konkret koncept och förslag för ett långsiktigt vårdande och utvecklande av Tims musikarv. Genom denna affär säkrar vi stiftelsen Tim Bergling Foundations långsiktiga ekonomiska förutsättningar och skapar samtidigt ett större utrymme för att agera mer kraftfullt inom de viktiga framtidsfrågorna kring barn och ungas psykiska hälsa och välmående”, säger Klas Bergling.

Pophouse säger sig även fortsättningsvis leta efter internationella musikrättigheter att förvärva framöver, med fokus på Storbritannien och USA.

Utöver tidigare nämnda innehav äger Pophouse också bland annat Abbamuseet och spelcentret Space. 

Läs mer