Viceroy har tagit kort position i Truecaller – anklagar bolaget på flera punkter

Truecaller

Alan Mamedi och Namn Zarringhalam, grundare av Truecaller

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Blankningsspecialisten med kritisk rapport mot Truecaller.

Viceroy Reseach, som är kända för sin kampanj mot SBB, har tagit en kortposition i Truecaller. Det framgår av ett twitterinlägg från blankarspecialisten.

Bland annat anklagar blankarfirman kommunikationsappen för att bryta mot dataskyddsförordningar, Googles integritetspolicy samt undviker skatt i Indien.

I rapporten med titeln ”Truecaller’s True Colors” skriver Viceroy att man tror att lagstiftning som ska begränsa sälj- och spamsamtal som är på gång i Indien kommer att göra appen överflödig där. Indien är Truecallers största marknad.

I redogörelsen finns vad som uppges vara utdrag från intervjuer med före detta anställda hos Truecaller, som ger stöd för Viceroys hypoteser. Dock nämns inga namn.

”Anledningen till att vi anonymiserar källor är helt enkelt för att skydda dem”, säger Viceroys grundare Fraser Perring till Dagens industri och tillägger:

”Vi kollar alltid upp vad våra källor säger till oss så länge det följer europeiska regler om att inte vara insiderinformation. Så länge vi följer reglerna för marknadsmissbruk är vi nöjda.”

Truecaller föll som mest drygt 20 procent, men handlas nu endast ner cirka 8 procent.

 

Läs mer