Sök

Sverigechefen Sam Rihani lämnar Meta – efter 13 år

Facebook.comMetafacebook

​Sam Rihani, chef för Facebook i Sverige. Foto: Press

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Sam Rihani har gjort en raketkarriär från mediebranschen till att leda Metas svenska organisation. Efter 13 år på bolaget, där kriser (och glädjeämnen) har avlöst varandra, väljer han nu att sluta.

2004 tryckte Harvardstudenten Mark Zuckerberg på lanseringsknappen till det som skulle komma att bli världens största sociala medie-plattform Facebook.

Samma år satt Sam Rihani och sålde annonser på Svenska Dagbladet. När Facebook exploderade globalt fortsatte han mot Clear Channel och Kanal 5. Nästan direkt efter att Facebook körde igång sin svenska organisation 2009 så blev han rekryterad till rollen som kontoansvarig.

Han fick allt större förtroende och 2012 blev han landschef över Sverige och Finland.

Nu, många år senare, har Sam Rihani tagit beslutet att lämna bolaget. Beskedet ger han i ett inlägg på Linkedin.

“Att vara med och bygga upp en sådan massiv och hållbar verksamhet i Sverige och Finland har varit givande och fantastiskt! Nu har min resa med Meta tagit slut och jag gör min överlämning de kommande månaderna”, skriver han.

Sam Rihani har varit med och satt den svenska organisationen till att idag basa över en personalstyrka på drygt 70 personer i Stockholm och Metas 500 anställda vid datacentret i Luleå. 

Under åren har kriserna och avslöjandena avlöst varandra – han var bland annat med om stormen kring Cambridge Analytica, otaliga visselblåsare (som nu senast kring de skadliga effekterna som Metas appar har) och har fått regelbunden kritik för att inte vara tillräckligt transparent mot journalister. I närtid har han varit involverad i den stora omgörningen från Facebook till Meta. 

Det är oklart om Sam Rihani har något nytt jobb på gång.

Breakit har sökt Sam Rihani.

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer