Sök

Ericsson har exportera produkter till Ryssland – kan användas militärt

EricssonRyssland

Börje Ekholm, vd på Ericsson. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Två dagar efter att Börje Ekholm sagt att alla leveranser avslutats ansökte Ericsson om att få leverera produkter med ett militärt användningsområde till Ryssland, visar Ekots granskning.

Telekomföretaget Ericsson har fortsatt med sin export till Ryssland, rapporterar Ekot.

Detta är tvärtemot vad bolaget uppgett. Ericsson har vid föregående två delårsrapporter sagt att de upphört med alla sina leveranser till kunder i Ryssland.

Men enligt Ekots avslöjanden framgår det att bolaget bara dagar efter årsstämman den 29 mars, där vd Börje Ekholm sagt att alla leveranser till kunder i Ryssland och Belarus blivit avslutade, ansökt om att få leverera produkter med dubbla användningsområden, det vill säga produkter som kan användas både civilt och militärt.

Efter invasionen av Ukraina har det blivit förbjudet att exportera sådana produkter till Ryssland. Dock har bolag kunnat lämna in ansökningar om undantag. Enligt Ekot har det kommit in totalt 33 ansökningar, för vilka Ericsson står för drygt en tredjedel (12 stycken).

Ericsson har i en kommentar sagt att leveranserna avser mjukvara och teknisk support fram tills årsslutet. Bolaget ville däremot inte säga hur detta hänger med tidigare uttalanden om att alla leveranser till Ryssland stoppats.

 

Läs mer