Sök

Gudrun Sjödén avgår – lämnar egna bolaget: "Flyttar till New York"

Gudrun Sjödéne-handel

Gudrun Sjödén. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Matilda Andersson

Matilda Andersson

Nyhetschef

Modeskaparen Gudrun Sjödén lämnar egna bolaget efter nära 50 år. Anledningen är efterspelet av Expressens granskning tidigare i år. Det skriver hon själv i ett inlägg på Instagram.

Det var i våras som Expressen granskade modebolaget. Ett 20-tal nuvarande och tidigare anställda vittnade då för tidningen om en problematisk arbetsmiljö på företaget som ska ha pågått under en längre tid. 

Bland de som vittnade fanns bland annat Petra Palmén, tidigare ekonomi- och affärsutvecklingschef på bolaget Gudrun Sjödén. 

Hon berättade bland annat om att hon hittat lappar med nedsättande omdömen om medarbetare och tuff kritik på interna möten.

“Mitt självförtroende kördes helt i botten och jag kände mig helt värdelös”, berättade hon för Expressen. Petra Palmén sa sedan upp sig utan att ha något nytt arbete att gå till.

I samma granskning fick Gudrun Sjödén själv kritik för sitt sätt att bemöta personalen. Ett exempel som lyfts fram är en mörkhyad mellanchef som Sjödén uppmanade vara tydligare i sin mimik och uttrycka sig tydligare eftersom hon var svart. Ett uttalande som grundaren bekräftade.

Lämnar bolaget och flyttar till New York

På tisdagen meddelade modeskaparen själv sin avgång, via ett inlägg på Instagram.

"Nu lämnar jag som anställd mitt företag efter nästan 50 år. Jag flyttar till New York och Grand Street i Soho där jag skaffat en stor härlig lägenhet där jag kommer verka som freelancer. Orsaken är alla tunga månader sedan Expressens mediaattack i april", skriver hon, och fortsätter:

"Nu vänder jag blad – som det heter – och går vidare från en annan horisont. Spännande och skrämmande?!?"

Växande e-handel

År 1976 öppnade Gudrun Sjödén sin första butik på Regeringsgatan i Stockholm. Sedan dess har hennes färgstarka plagg som kommit att symbolisera kulturtanten spritts över hela världen. Även e-handeln har vuxit i en rasande takt de senaste åren och i Breakits e-handelsrapport (som du kan få tag i här) kunde vi berätta att Gudrun Sjödén är den tionde högst värderade e-handlaren i Sverige. Förra året omsatte bolaget 981 miljoner med ett resultat på strax över 110 miljoner.

Läs mer