Sök

Nya Snabba cash-säsongen är här – serieskaparna avslöjar: Så skapades den fiktiva startup-världen

Netflixtv-serier

Skådespelarna Yasmine Garbi och Evin Ahman från Snabba cash 2. Seriens skapare Oskar Söderlund och Jesper Ganslandt. Foto: Johan Bergmark/Netflix/Emil Widhagen/Montage

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Andra säsongen av hyllade serien Snabba cash har precis haft premiär på Netflix.

Breakits Emil Widhagen har träffat seriens skapare Oskar Söderlund och Jesper Ganslandt, som berättar om spelet bakom: vilka är techprofilerna som karaktärerna inspirerats av, hur mycket förhåller de sig till verkliga världen och vem är doldis-grundaren de tog hjälp av?

Leya tog hela Sverige med storm förra året när hon balanserade startup-världen och den kriminella världen i Netflix-serien Snabba cash. 

Den första säsongen bjöd på en handling som kretsade kring techentreprenören, spelad av Evin Ahmad, och hennes försök att bygga sitt heta Ai-bolag Target Coach med hjälp av miljardären Tomas Storm (Olle Sarri). Själva startup-världen var däremot till stor del en kuliss för berättelsen om livet i Stockholms undre värld, som Leya på olika sätt lyckades fastna i. 

I andra säsongen ska Leya ta Target Coach till börsen, men stöter återigen på hinder från den kriminella världen där hon nästlar in sig allt djupare.

Breakit träffade serieskaparna Oskar Söderlund (manusförfattare) och Jesper Ganslandt (regissör), för att höra mer om arbetet bakom att ta fram den lyckade startup-serien. 

“Jag visste inget om den världen, jag har bara levt film sedan jag var 12. Men nu när man har satt sig in lite är det klart att det är coolt med att bygga något från grunden och ‘casha ut’. Både startups och kriminella lockar till sig intressanta historier och karaktärer, med ett ‘high-risk’, ‘high-reward’-tänk”, säger Jesper Ganslandt. 

Seriens skapare Oskar Söderlund och Jesper Ganslandt. Foto: Emil Widhagen

När Snabba cash skulle göras om till serie var det ändå ganska självklart att fokuset skulle ligga på startup-världen.

“Utgångspunkten var att Stockholm hade förändrats ganska mycket under de tio åren som har gått sedan filmerna. Kriminaliteten ser helt annorlunda ut, och har gått ned mycket i åldrarna. Även näringslivet ser helt annorlunda ut, där till exempel överklassen inte omges av samma mystik som när filmerna kom.  Startups fanns knappt 2010 i Stockholm, nu kändes ganska självklart att den skulle ersätta finansvärlden som scen för berättelsen”, säger Oskar Söderlund.  

Innan framförallt första säsongen pratade serieskaparna med många i startup-världen för att få till rätt känsla och språk. Mycket med hjälp av Jens Lapidus (den tredje serieskaparen), med ett stort nätverk i branschen.

“Utan att nämna några namn var det flera av dem som har grundat några av de största bolagen i Sverige. Vi började prata med en kille som hette Aaron Gonzalez, som satt på en Coworking-hubb i Stockholm och hade grundat en startup.  Han var också från Mexiko och hade sett gäng- och knarkvärlden. Vi fick en väldigt bra relation med honom, och han var bland annat med i manusrummet och berättade hur man pitchar sitt bolag”, säger Oskar Söderlund. 

Skådespelarna Yasmine Garbi och Evin Ahman. Foto: Johan Bergmark/Netflix

Vilka riktiga personer är karaktärer som Leya och Tomas baserade på?

“De är ju i första hand fiktiva, även om man plockar upp saker här och där från riktiga världen. En karaktär som Tomas Storm kan man snappa upp en del saker från olika amerikanska poddar och personer, till exempel Elon Musk. Jag träffade också en väldigt framstående person i svenska startup-världen som hade en ‘weird’ sida, vilket blev en ganska stor inspiration. I Leyas fall har jag tittat en hel del på Elisabeth Holmes och hennes historia för inspiration”, säger Oskar Söderlund.

Hur viktigt är det med realismen?

“Vi har faktiskt fått viss kritik faktiskt för att vi inte ‘respekterar näringslivet’, vilket jag tycker är lite konstigt. Det är en värld som ganska få känner till och vi måste också göra vissa val för att få till dramatiken”. 

Skådespelaren Olle Sarri i en scen från säsong 2 av Snabba cash. Foto: Gustav Danielsson/Netflix

När jag frågar om den felaktiga användningen av hur en konvertibel används för att pressa Leya i första säsongen blickar skaparna mot varandra och skrattar. 

“Det där är ett bra exempel. Vi hade skrivit det där på det sättet som en konvertibel fungerar i verkligheten först men insåg sedan att det blev krångligt och komplicerat för gemene man, som ändå inte vet hur det fungerar. Vi brottades med det länge, men du är den första som påpekar det, vilket ändå säger något”, säger Jesper Ganslandt.

Säsong två av Snabba cash har premiär på Netflix torsdag 22 september.

PS. Jag kuppade mig in på inspelningen – men blev bortklippt. Nu berättar Jesper Ganslandt varför: “Det var en rolig scen som kändes väldigt mycket Succession, men vi gick i en lite annan riktning så den passade inte riktigt in i slutändan. Jag kan bekräfta att det inte hade med din prestation att göra”. 

Läs mer