Sök

Ida Warg gick på skandalfest – nu tar Ida Warg Beauty avstånd: “Ida är inte det här bolaget”

Ida WargIda Warg Beautyinfluencers

Katrin Zytomierskas "porrfest" har skapat rubriker hela veckan.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Först gick Ida Warg på gala mot trafficking. Sen deltog hon i Katrin Zytomierskas “porrfest”. Nu haglar kritiken in mot influencern – samtidigt som Ida Wargs eget bolag inte verkar speciellt förtjusta i hennes agerande och tonar ner hennes betydelse:

“Hon finns i Marbella och gör content och promotar varumärket", säger vd:n Cecilia Bergman.

Influencern och entreprenören Katrin Zytomierska har mötts av starka reaktioner sedan hon i helgen anordnade en födelsedagsfest med temat “pimps and hoes”. Katrin Zytomierskas och Bingo Rimérs barn var utklädda till kvinnliga prostituerade. På bilder, flera som numera är borttagna, syns kända profiler som Daniel Paris, Bingo Rimér och Ida Warg klädda i nätstrumpor, höga stövlar och peruker. Detta samtidigt som flera influencers som Sanne Josefson, Pernilla Wahlgren och Anitha Clemence hejade på i kommentarsfälten.

Ida Warg är en av de som fått utstå extra mycket kritik i sina sociala kanaler, då hon en vecka innan festen deltog på en välgörenhetsgala med syfte att bekämpa trafficking. Även egna varumärke Ida Warg Beauty, som hon är ansiktet utåt för och delägare i sedan 2020, har fått sig en hel del kängor i kommentarsfälten på Instagram.

LÄS MER: JULIA LUNDIN: Porrfesten (och Ida Warg-soppan!) visar hur en influencer kan dra varumärket i botten

I kommentarerna, som sociala medier-bloggen Bloggbevakning var först med att rapportera om, kan man läsa hur följarna skriver bland annat “Ida Warg, avgå som vd”, medan Ida Warg Beauty svarar: "Ida Warg är varken vd eller anställd på Ida Warg Beauty. Hon är delägare av bolaget. Vi på Ida Warg Beauty tar avstånd och stödjer inte helgens agerande! Det här är något vi ser mycket allvarligt på".

Det kan tolkas som att bolaget inte har något mer med Ida Warg att göra, än att hon har gått in med kapital. 

När Breakit får tag på bolagets vd, Cecilia Bergman, utvecklar hon:

“Vi tar absolut inte avstånd från personen Ida Warg, utan vi som bolag tar avstånd från festen med just det här temat. Det är inte bara Ida i det här bolaget, och utifrån Ida Warg Beauty är det produkterna vi lyfter, inte personen.”

Men bolaget heter Ida Warg Beauty – hon är ju ansiktet utåt?
“Ja, hennes namn är i allra högsta grad alltid förknippat med Ida Warg Beauty och produkterna. Men människor har skrivit att Ida måste försvinna som vd – hon har aldrig varit vd eller anställd. Ida är delägare och bosatt i Marbella där hon skapar content och promotar varumärket."

Det låter som att hennes roll inte är speciellt stor?
"Hon är ingen tyst delägare. Utan i allra högsta grad involverad i produktutveckling och marknadsföring och såklart som styrelsemedlem i bolaget."

Kan du ändå förstå att det skapar en förvirring med tanke på formuleringen på Instagram?
“Ja, just den kommentaren kan tolkas på ett felaktigt sätt. Vi ville bara förtydliga från vår sida att det inte är vd.”

Kommer ni påverkas av den här händelsen försäljningsmässigt och ruckas förtroendet?
“Ja absolut, vi känner av det just nu. Folk är arga över detta agerande och det ger ringar på vattnet. Vi får se på lång sikt vad det ger. Jag vill tro och hoppas att kunderna kommer fortsätta att känna förtroende för oss och på det sättet vi väljer att kommunicera.”

Ida Warg Beauty har nu rensat kommentarsfälten från kommentarer som rör festen.

“Vi svarade på i stort sett alla kommentarer och har låtit de ligga kvar ett tag. Men när det blev personangrepp kring Ida Warg och man kallade henne fula grejer, så tyckte vi inte att det skulle ligga kvar.”

Bett om ursäkt och låst kontot

Även återförsäljare av Katrin Zytomierskas Clean Eating har fått kritik. På Willys Instagram undrar människor hur de ställer sig till att sälja produkterna. Willys har svarat att de inte säljer Clean Eating, trots att det är den informationen som ges på Clean Eatings hemsida.

Ida Warg själv har gått ut och bett om ursäkt på Instagram efter händelsen. I en Insta Story skriver hon bland annat att “Jag vill verkligen förtydliga att jag inte under några omständigheter vill stödja eller normalisera trafficking utan tvärtom.”

Hennes konto är numera privat.

Ida Warg Beauty omsatte över 100 miljoner kronor och redovisade ett rörelseresultat på 77,8 miljoner under 2021. För ett par veckor sedan utökade hon företaget med en hudvårdslinje – planen är drygt 100 nya produktlanseringar i år. Läs mer i vår stora kartläggning om influencer brands.

Breakit har sökt Ida Warg.

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer