Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bankerna om historiska höjningen: "Vargavinter väntar"

Alexandra Stråberg, chefsekonom Länsförsäkringar och Annika Winsth, chefsekonom Nordea. Foto: Press/Montage

Riksbankens drag att höja styrräntan med 1 procentenhet tog delar av marknaden på sängen – flera hade tippat på en höjning med 0,75 procentenheter. Tji fick de.


Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

nyheter@breakit.se

Tisdagsförmiddagens besked från Riksbanken – att styrräntan höjs till 1,75 procent, förvånade flera av de svenska storbankerna.

En av de som tog fel var Nordea. I en kommentar skriver banken att Riksbankens agerande handlar om att man hamnat bakom kurvan och försöker nu att hinna ikapp.

"Riksbanken kommer att göra vad som än krävs för att få ned inflationen, även om det leder till en recession”.

Nordea väljer också att skruva ned sina förväntningar på nästa räntehöjning i november till 0,50 procentenheter från tidigare 0,75 procentenheter. Detta är i linje med nya räntebanan.

En bank som inte tror att räntan kommer höjas i linje med räntebanan är Swedbank, som står kvar vid sin prognos om en räntehöjning på 0,75 procentenheter i november, följt av ytterligare 0,25 procentenheter i februari.

“Vi ser att inflationen kommer att fortsätta att stiga under månaderna fram till Riksbankens novemberbeslut, och med andra centralbanker som höjer räntorna kraftfullt, kommer Riksbanken att anse det nödvändigt att gå för ytterligare en stor räntehöjning i november”, skriver Swedbank.

Vidare kommenterar Öhman Fonder räntebeslutet. Öhman trodde på en räntehöjning på 1 procentenhet och tror framåt att räntan toppar högre än vad nya räntebanan anger. Enligt banan väntas räntan gå upp som mest till 2,5 procent i slutet av 2023. Men enligt Öhman kommer räntan hamna betydligt högre än så och utesluter inte 3,5 procent vid årsskiftet 2023/24.

“Orsaken till detta är att inflationen inte kommer ner så snabbt som Riksbankens prognos om cirka 2,0 procent 2024”, skriver Öhman.

Vargavinter för företag och hushåll

En till kommentar kommer från Jon Arnell, chef för investeringsstrategin på Max Matthiessen. Han skriver på Twitter att Riksbankens prognoser om BNP och styrränta nu är mer i linje med marknadens. Det uppges också att Riksbanken bekräftar inbromsningen som marknaden ser och undrar om inte 2023 blir året när konjunkturen bottnar och räntan toppar. “Börsen vänder upp i Q4 2022?”, avslutar Arnell inlägget med.

Från Länsförsäkringar är det mer fokus på vad räntebeslutet får för effekt på hushållen och företagen. Chefsekonomen Alexandra Stråberg tror på en vargavinter för båda grupper.

“Höjningen innebär att företag och hushåll får gå igenom en riktig vargavinter, med både dryga el- och bolåneräkningar, det kommer garanterat att sätta avtryck på både bostads- och arbetsmarknad”, skriver hon på Twitter.

Statliga SBAB bedömer att räntebeslutet kan leda till att boräntan klättrar till uppemot 4 procent i början av nästa år. Det uppger deras chefsekonom Robert Boije till Dagens industri.

Läs mer