Sök

Instabox och Budbee går samman – värderas till 18 miljarder

BudbeeInstaboxbudbolag

Instabox och Budbee går samman och skapar Instabee. Foto: Press/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Utmanar budbranschen – nu går de forna rivalerna samman i ett gemensamt bolag.
”Fantastisk möjlighet att skapa något riktigt betydande”, säger vd:n Fredrik Hamilton.

De är röda, de är gröna. Bolagen som konkurrerar om oss pakethämtare. Men stridsyxan är nu begravd.

Budbee och Instabox skräller och meddelar att de planerar att gå samman under det nya namnet Instabee. Det framkommer av ett pressmeddelande.

De två bolagen har fram till i dag letts av sina respektive grundare och dessa kommer fortsatt att spela viktiga roller i det nya bolaget, heter det. Budbees grundare Fredrik Hamilton, blir vd och Alexis Priftis, Instabox grundare, blir arbetande styrelseordförande.

”Jag har varit långsiktig i mina planer sedan start och samgåendet med Instabox är en fantastisk möjlighet att skapa något riktigt betydande. Vi har självklart följt Instabox genom åren och jag imponeras av deras resa. Det här känns som en perfekt kombination och jag ser fram emot att lära känna alla mina nya kollegor. Vi kommer att åstadkomma något stort tillsammans”, säger Fredrik Hamilton i en kommentar.

Beslutet att slå samman bolagen handlar om ett mer effektivt resursnyttjande vad gäller infrastruktur och kompetenser, står det i pressmeddelandet. Det nya bolaget kommer fortsatt att utmana traditionella statligt ägda postaktörer liksom välfinansierade internationella leveransbolag som går in på e-handelsmarknaden. Dessutom kommer potentiella synergieffekter inom verksamheten och gemensamma tekniska lösningar att leda till betydande besparingar när det gäller koldioxidavtryck, skriver man.

Mångmiljardvärdering

Instabee värderas till 18 miljarder kronor och utöver grundarna är investmentbolaget Kinnevik de största ägarna. Även Creades, EQT Ventures, Verdane, AMF och H&M finns på ägarlistan. 

Kinneviks vd Georgi Ganev säger att man ser fram emot att vara en ledande aktieägare i Instabee.

”Vi har redan från början imponerats av Fredrik Hamilton och Budbees starka och konsekventa genomförande av sin tillväxtstrategi. I och med samgåendet förväntar vi oss att Instabee kommer att fortsätta att utveckla sitt kunderbjudande och dra nytta de två företagens kombinerade expertis och kunnande.”

Creades vd Johan Hedberg, som även är styrelseordförande i Instabox, säger att två svenska entreprenörssuccéer kombineras i och med samgåendet. Framtiden ser spännande ut, kommenterar han.

”En framtid som vi ser mycket fram emot att vara en del av.”

Ashley Lundström, partner på EQT Ventures som investerade i Instabox i februari i fjol och som också sitter som styrelseledamot i bolaget, säger att sammanslagningen är ett stort steg i utvecklingen av framtidens sista mil-lösningar.

”Genom transformativ teknik och hållbar innovation inom området har båda bolagen seglat upp som banbrytande aktörer inom branschen. Jag är övertygad om att vi kommer att se stora framsteg i form av lösningar som kommer att gynna alla intressenter under de kommande åren.”

Börsen hägrar inte

Tidigare har Budbee uttryckt ett intresse för en börsnotering. Till Finwire säger Fredrik Hamilton att man i nuläget inte har några konkreta planer på att notera sina aktier.

“Vi är nu helt fokuserade på att få den här affären godkänd så att vi kan börja arbeta med en gemensam strategi för det nya bolaget. Både jag och Alexis är långsiktiga i våra engagemang i Instabee och ser fram emot att bygga kultur och organisation”, säger han till nyhetsbyrån.

 

 

Missa inget! Ladda ner Breakits app (så är du först med det senaste)

Läs mer