Annonssamarbete med Neo4j

Cyberattacker och bedrägerier ökar – så här förändrar grafdatabaser hur bolag hanterar hoten

Dataskydd

Kristofer Steneberg

Datasäkerhet har blivit högsta prio i många organisationer. Men många bolag har svårt att se alla svagheter – något som kan bli kostsamt om de utnyttjas av hackare. Svenska företaget Neo4j erbjuder teknik som gör att organisationer kan modellera sina system som en graf så att de kan identifiera säkerhetsrisker och ta sig an dem proaktivt.

Förra året var den genomsnittliga kostnaden per dataläcka 40 miljoner kronor. En nyckel i en effektiv cyberstrategi är att ha rätt information och kunskap kring varifrån de mest skadliga attackerna kan komma och hur det ska gå till att motverka dem. Större risker innebär större investeringar:

”På IDC spår vi att bolag under de kommande åren i snabb takt kommer att investera mer i teknologier som hanterar och analyserar data och innehåll”, säger Dan Vesset på IDC.

Riskerna ökar – och attackerna blir dyrare

De flesta företag och organisationer har haft svårt att hinna med utvecklingen inom cyberbrott. Det kan handla om att data eller immateriella rättigheter stjäls eller att intrång används i utpressningssyfte.

Nära hälften av världens företagsledare ser cyberhotet som den största risken mot sin organisation. 69 procent räknar med att öka sin cybersäkerhetsbudget under 2022 – och det är förståeligt. Det påverkar både konsumenter och företag och ökar i takt med att fler företag blir allt mer digitala. Kreditvärderingsjätten Transunion rapporterade en 149-procentig ökning i digitala bedrägeriförsök under de första månaderna 2021 jämfört med sista kvartalet 2020. 

Alltid på jakt efter systemets svagaste punkt

Jim Webber är Chief Scientist på Neo4j. Han säger att säkerhetsteam sällan ser systemet som en helhet. Hackare å andra sidan studerar noga hur de olika delarna är sammanlänkade för att hitta sårbara delar i nätverket och navigerar sig metodiskt genom systemen genom exempelvis nätfiske.  

”När det digitala landskapet fortsätter att utvecklas i snabb takt blir det allt tydligare att vi måste hålla jämn takt med cyberbrottslingar och deras sofistikerade metoder”, säger Jim Webber.

”Att länka samman data är oftast kärnan i att bygga moderna och smarta tjänster. En grafdatabas är väldigt användbar för att få nya insikter om dina affärer och kunder. Det kan handla om att hålla koll på din data, göra en säkerhetsanalys eller gå ännu djupare när det kommer till att undersöka var, när och hur hoten kommer”, säger han. 

Listor och loggar ger svagt skydd mot attacker

Att skydda sig mot attacker har historiskt skett med hjälp av listor; loggar och varningar från säkerhetsmjukvara. Den strategin förhindrar en försvarare att få en holistisk vy av systemen. Det skapar blinda fläckar. En hacker tenderar att utnyttja de svagheter som finns. Det spelar sällan roll hur små de är. Därefter används de små svagheterna för att få tillgång till större delar av nätverket. Hackare ser din data som ett nätverk och kan orkestrera sin attack från just den noden i nätet som de fått tillgång till för att nå mer centrala och vitala delar.

Ett intrång eller en attack sker ofta mer än 100 dagar innan det märks av användaren – oavsett vilka lösningar som är på plats.

”Majoriteten av alla säkerhetskontroller är undersökande i sin natur och det är en nackdel i arbetet mot hackare. Genom Cyber AI Attack Path Modeling, ett AI-styrt grafbaserat verktyg, kan vi bedöma, spåra och visa vilka möjliga attackvägar som finns som hotar en organisations kritiska tillgångar”, säger Ashkan Rahimian, chef över Cyber-ai på Deloitte i Kanada. 

Behöver du hjälp att säkra ditt företag mot cyberattacker? Klicka här. 

Lär dig mer om cybersäkerhet och hur det fungerar här. 

Läs mer