Sök

Annonssamarbete med JANSSON & NORIN

Kan offentlig upphandling bli en guldgruva för startups?

Jansson & NorinStartupjuristerna

Sten Lövrup.

Startupjuristerna

Startupjuristerna

Krönikör

När man tänker på startups är kanske några adjektiv som vanligen dyker upp ord såsom nytänkande, energifyllda och risktagande. Startups är ofta snabbfotade organisationer med stor innovationsförmåga och korta beslutsvägar. Offentlig sektor är i mångt och mycket raka motsatsen. Vill man då som startup-bolag ens ha med den offentliga sektorn att göra?

För att verkligen avgöra det tycker jag man ska ta och smaka på några andra adjektiv såsom: stabilitet, långsiktighet, trygghet och kreditvärdighet.

Eller varför inte smaka på det här: 700 miljarder svenska kronor. Så mycket omsätter offentlig upphandling i Sverige varje år. Som ni förstår finns det mer än en anledning att vända sig till den offentliga sektorn med sina produkter eller tjänster.

Det är sällan offentlig sektor är det första man tänker på när man startar eget bolag och vill förverkliga sin dröm. Åtminstone om man inte befinner sig inom klassiska offentligdominerande sektorer såsom vård och omsorg eller utbildning. Men även om det inte låter så spännande att göra affärer med offentlig sektor så har startup-världen och den offentliga sektorn mycket att vinna på att ta del av varandra.

Det man måste förstå när man gör affärer med offentlig sektor är att det finns en viss spelplan att förhålla sig till. Den spelplanen heter offentlig upphandling och kan till en början kännas ganska stelbent och besvärlig. Under förutsättning att man går metodiskt fram så är det dock inte mycket svårare än allt annat man måste lära sig när man ska driva bolag. De upphandlande myndigheterna och den numer specifika “Upphandlingsmyndigheten” hjälper dessutom till om du inte förstår.

När man känner sig redo för att ta sin startup till nästa nivå så är offentlig upphandling extremt värdefullt. Det är ofta stora kontrakt som löper på många år, offentliga verksamheter går varken i konkurs eller ställer in sina betalningar, och de har dessutom väldigt begränsade möjligheter att köpa av någon annan än just dig om du har vunnit en upphandling. Det är kort sagt väldigt bra kontrakt att visa upp för såväl bank som investerare.

Sist men inte minst kommer här tre snabba tips att tänka på om man vill börja med offentlig upphandling:

1. Kolla igenom underlag ifrån myndigheter först
(Se: https://www.opic.com/upphandlingar/) Finns det några krav som du inte uppfyller? Sluta läsa och gå vidare till nästa underlag.

2. Var inte rädd för att lämna flera anbud
Hellre många ansökningar med lite lägre kvalitet i början än få som du lägger ner en massa jobb på. Offentlig upphandling innebär långa ledtider och lägger du alla ägg i en korg är risken att det tar väldigt lång tid innan du kan börja leverera och få erfarenhet av att arbeta åt det offentliga.

3. Se till att kontrollera ditt anbud
Gör det gärna en och två gånger, innan du lämnar in. Slarvfel accepteras inte och det är otroligt trist att åka ut på en missad bilaga eller att fel person skrivit under.

Sten Lövrup, head of procurement, Jansson & Norin AB

Det här är en sponsrad artikel från Jansson & Norin – en juristbyrå som har specialiserat sig på affärsjuridik och startups. Vill du veta mer om byrån så kan du klicka dig vidare in på deras sajt här.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs mer