Sök

Skapade techvärldens nya favoritfleece – nu skänker han bort hela miljardbolaget

PatagoniaMode

Yvon Chouinard. Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Vill vända kapitalismen på ända.

Patagonias outdoorkläder är lika populära i skogen som på de digitala kontoren. Nu gör det onoterade amerikanska bolaget ett minst sagt radikalt ägarbyte. 

Patagonia vill vända kapitalismen på ända genom att göra jorden till största aktieägare, skriver ordföranden Charles Conn i affärstidningen Fortune.

”Vi har subventionerat saftiga aktieutdelningar genom att trasa sönder samhällets struktur och köra slut på planeten vi bor på. Vi vet alla att detta händer – att världen bokstavligt talat står i lågor”, skriver Charles Conn. 

I praktiken innebär det att grundaren Yvon Chouinard med familj ger bort företagets ägarskap till en klimatfond. Allt värde som skapas i bolaget kommer att investeras i klimatet. 

Det skriver ägaren i ett brev på varumärkets hemsida. 

”Även om vi gjort vårt bästa för att uppmärksamma klimatkrisen har det inte varit nog. Vi behövde hitta ett sätt att lägga mer pengar på att bekämpa krisen medan vi behöll företagets värderingar intakta”, står det bland annat i brevet som Göteborgs-Posten citerar. 

New York Times beskriver Yvon Chouinard som en excentrisk bergsklättrare som blev en motvillig miljardär.

I en exklusiv intervju säger den 83-årige företagsledaren: 

”Förhoppningsvis så kommer detta att inspirera en ny sorts kapitalism som inte kommer att resultera i ett fåtal rika personer och en massa fattiga människor.” 

Patagonia värderas till omkring tre miljarder dollar, motsvarande 32 miljarder kronor, och har en årlig vinst på 100 miljoner dollar, över en miljard kronor, skriver New York Times. 

Var först med det senaste – ladda ner Breakits (supersnabba) app!

Läs mer