”Vi har aldrig varit så nära knutna till varandra digitalt som vi är i dag. Samtidigt har vi aldrig varit så stillasittande och så ensamma som vi är i dag.”
Det säger Carolina Westin. Hon är en av grundarna till startupen Troopr.
Troopr vill råda bot på både stillasittande och ensamhet. Målet är att bygga ett socialt nätverk för träning och sport där lag och träningsgrupper kan samlas och gymmare och löpare kan hitta träningskompisar i sitt område.
”Här i Sverige kanske man inte går fram till någon på gymmet och knackar den på ryggen”, säger Carolina Westin om svårigheten att mötas.
Medgrundaren säger att framtiden är nischad. Ungdomar lämnar de breda sociala nätverken för att hitta likasinnade och socialisera på mindre plattformar.
Troopr är alldeles nybakat. Just nu driver bolaget ett stängt pilotprojekt med grupper och lag. Det handlar om att få in den kritiska massan och genom feedback från dem bygga en robust app som funkar smärtfritt innan appen öppnar upp för bredare allmänhet.
Genom lojalitetsprogram och gamification hoppas Troopr ersätta både Whatsapp-grupper och administrationsplattformar.
”Det finns ingen som är heltäckande.”
För att bygga sin drömplattform inom sport-tech har Troopr i en första runda tagit in fyra miljoner kronor i en så kallad såddrunda och på kuppen fått in kända profiler i ägarlistan.
Bland annat har Curitas ventures – som satsar på bortglömda entreprenörer – och Wave Ventures investerat. Det har också tidigare hockeyproffset Mattias Weinhandl (som också backar e-hälsoplattformen Challengize) och programledaren Jessica Almenäs, som bland annat lett OS-studion.
”Det känns superkul att få med både techsidan och idrottsintresserade personer. Det är ganska blandad kompott”, säger Carolina Westin.
Skidkompis sökes
Hon är själv en längdskidåkare från Boden och vet precis hur det är att söka sin flock i en ny stad – kompisar som delar samma intressen som hon.
”När man flyttar till en ny stad så är det så. Nummer ett: Hur hittar jag nya vänner? Och två: Hur hittar jag vänner som delar samma intressen som jag?”
När säsongen är rätt och Troopr öppnat upp för fler användare vill hon göra som marknadschefen Viktoria Andersson som drog ihop ett cykelgäng som körde Vätternrundan.
Bakom Troopr står grundartrion Tim Axelsson, Patrik Högberg och Carolina Westin.
Bolaget har inga omsättningsmål för i år. Nästa år väntas bli första som monetiseras.
Carolina Westin säger att med dagens marknadsläge så är vägen framåt en balansgång mellan tillväxt och lönsamhet.
Samtidigt kunde inte plattformen ha kommit till i en bättre tid. Och det är på grund av pandemin.
”Produktmässigt var det en väldigt bra tajming. Många vill komma ut och träffa andra människor samtidigt som man under pandemin blev mer van vid att gå till sociala plattformar för att få kontakt. Där finns det inte längre ett tabu. Så man kan säga att marknaden har mognat.”
Drakarna nästa
Och så var det det här med SVT:s Draknästet (som Breakit givetvis följer) att göra?
Gänget bakom Troopr fick pitcha sin idé till drakarna i programmet. Hur det gick får vi andra veta först 6 oktober. Men Carolina Westin säger att hon är nöjd.
”Det var en superkul upplevelse att vara med. Man har blivit så van vid att pitcha så man glömde direkt bort kamerorna”, säger hon.
”Vi är supernöjda med vårt genomförande.”