Sök

Backas av skidstjärnorna – nu tar Sunroof in 160 miljoner

SunroofSolenergi

Jon Olsson och Jens Byggmark. Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Först klev Jens Byggmark in som delägare. Nu tar Jon Olsson också steget in i bolaget.
Solcellsbolaget Sunroof samlar stjärnorna och tar in närmare160 miljoner för att stärka sin position – i en tid där behovet är akut, enligt vd:n.


Sunroof vill revolutionera energibranschen med tak och fasader som integrerar solcellsteknik och en plattform för husägare för energihantering. Sedan tidigare har bolaget den förre alpina världsstjärnan Jens Byggmark på ägarlistan. 

Nu backas bolaget av ytterligare en svensk vintersportsstjärna när elitskidåkaren och entreprenören Jon Olsson tar rollen som affärsängel.

Olsson deltar i en finansieringsrunda som innebär en kapitalinjektion på 15 miljoner euro, motsvarande nära 160 miljoner kronor, till Sunroof. Rundan leds av Klima, Alantras tillväxtaktiefond med fokus på teknikföretag som accelererar energiomställningen. Även VC-fonder som Inovo Partners, SMOK Ventures, Alfabeat och Level2 VC deltar. 

Pengarna ska stärka Sunroofs nuvarande positioner i Europa, både genom ökad försäljning och ökad produktionskapacitet, heter det. 

”Energiomställningen kan inte vara en plan för framtiden – det är ett uppdrag som vi måste utföra nu. Det här året har redan bevisat det med Europas värmeböljor skuggat av energiosäkerhet”, säger medgrundaren och vd:n Lech Kaniuk i ett pressmeddelande. 

När Breakit skrev om Jens Byggmarks investering i solcellsbolaget tidigare i år sa den förre alpinåkaren – med flera världscupstitlar under den 14-åriga karriären – att han hade stort förtroende för både ledarskapet och produkten. 

“Det är en solklar produkt som inte varit tillgänglig tidigare med samma höga prestation och låga klimatavtryck”.

Hur mycket Jens Byggmark gått in med i bolaget avslöjades inte. 

Sunroof grundades av bröderna Lech Kaniuk och Karol Kaniuk, som även utvecklade tekniken bakom solcellstaksystemet. Bolaget har vuxit i omfång rejält de senaste åren – från tio anställda till 130 sedan 2020. I dag har man verksamhet i Sverige, Tyskland och Polen. 

Sunroof omsatte 4,4 miljoner och gjorde en förlust på 8,1 miljoner 2020.

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

 

Läs mer