Sök

Minskad köpkraft slår mot hjälmbolaget – nu vinstvarnar Mips: ”Absolut gått trögare nu”

Mips

Max Strandwitz, vd Mips. Foto: Press

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Hjälmbolaget skruvade ner prognosen i somras. Men nu går det ännu trögare än väntat.
Butikerna är avvaktande och den allmänna köpkraften är försvagad, säger Mips vd.

Hjälmbolaget Mips skickade ut en vinstvarning sent under måndagskvällen. Bolaget meddelar att försäljningen och resultatet för resten av året kommer att påverkas negativt av påtagligt minskade inköp från återförsäljare på de flesta marknaderna.

”Den osäkra marknadssituationen inom cykelbranschen har fortsatt under det tredje kvartalet och har resulterat i för höga lagernivåer av cyklar och cykeltillbehör hos återförsäljare. Vi ser ett mer avvaktande butiksled som tillsammans med en allmänt minskad köpkraft hos konsumenter har haft en större påverkan på Mips försäljning än vad vi kunnat förutse, vilket också bör ses i ljuset av ett väldigt starkt föregående år med starka jämförelsetal”, kommenterar vd Max Strandwitz i ett pressmeddelande.

Samtidigt bedömer Mips att detta handlar om en kortsiktig negativ trend som kan kvarstå fram till den första delen av 2023, alltså fram till att lagernivåerna balanserats, enligt Strandwitz.

"Vi fortsätter att ta marknadsandelar och flytta fram vår position inom alla våra kategorier. Vi är övertygade om att de positiva långsiktiga trenderna kvarstår och därmed att efterfrågan kommer att vara fortsatt god inom alla våra kategorier framgent", säger Strandwitz.

Mips, som backat drygt 63 procent på börsen i i år, släpper sin nästa delårsrapport den 26 oktober. Aktien föll 10,8 procent under måndagen i spåren av att Thule vinstvarnat på grund av att cykelåterförsäljarna markant minskat sina inköp jämfört med rekordåret 2021.

Tidigare under måndagen, innan vinstvarningen, berättade Max Strandwitz om det tuffa läget för DI och det faktum att man redan vid halvårsrapporten skruvade ner prognosen.  

”Det har absolut gått trögare nu under tredje kvartalet än vad vi trodde då. Överreaktionen i butiksledet, framför allt på amerikanska marknaden, är mer extrem än vad vi trodde då. Med det sagt finns det fortfarande en efterfrågan och Mips tar fortfarande marknadsandelar. Men det är trögare än vad vi har sett tidigare”, sa vd:n då. 

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer