Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ratade drakarnas miljoner i rutan – nu har fler anslutit sig till deras app

Drakarna Shervin Razani, Jonas Eriksson, Sara Wimmercranz, Jacob de Geer och Lena Apler. Dyamoduon: Hiba Adem och Safae Berrahmoune. Foto: Svt/Montage

Mentorskapsappen Dyamo hyllades i Draknästet – men grundarna ratade till finansiärernas bud.

Samtidigt finns det andra intressenter.

För Breakit berättar Hiba Adem och Safae Berrahmoune om mångmiljonsnacket som tittarna inte fick se.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

“Hela samhället vinner när våra ungdomar vinner.”

Duon Hiba Adem och Safae Berrahmoune är tvärsäkra: mängder av ungdomar på såväl högstadiet som gymnasiet behöver mentorer. Dels för studiemotivation, dels för framtidstro.

I det första avsnittet av den nya säsongen av Svt:s Draknästet presenterar de sin lösning på problemet – en app för digitalt mentorskap.

Dyamo, som både appen och bolaget heter, riktar sig till elever på högstadiet och gymnasiet. 

Den matchar elever med mentorer som kan chatta helt anonymt direkt i appen.

“Mentorerna är antingen universitetsstudenter eller vanliga vuxna som finns därute och brinner för att ungdomar ska uppnå sin fulla potential”, säger Safae Berrahmoune.

Erbjöds mer än efterfrågat

Hiba Adem och Safae Berrahmoune är inga nykomlingar i Breakit-sfären. Förra året tog de sig hela vägen till finalen i Breakits pitchtävling Shift, som ledde till att de fick sex tunga investerare på kroken och en miljon kronor i riskkapital.

Affärsidén går ut på att skolor betalar för varje elev som använder appen. I Draknästet berättar de om den än så länge blyga omsättningen, som uppgick till 250.000 kronor under 2021. Omsättningen förväntas landa på en närliggande siffra under året i år, då fokus är inställt på tillväxt. I slutet av året ska appen ha 600 användare fördelat på både elever och mentorer, att jämföra med de 90 användare som entreprenörerna berättade om när avsnittet spelades in.  

När de ställer sig framför drakarna i programmet söker de en investering på en miljon kronor för fyra procent av bolaget. Värdering uppgår alltså till 25 miljoner kronor. 

Finansiärerna, tillika “drakarna”, är onekligen imponerande av duon. Lena Apler, Jacob de Geer och Shervin Razani är bredda att investera, men till en lägre värdering. 

Lena Apler erbjuder en miljon kronor för 10 procent. Värderingen kapas därmed från 25 miljoner kronor till 10 miljoner. Jacob de Geer erbjuder 500.000 kronor för 5 procent, det vill säga på samma värdering som drak-kollegan. Shervin Razani matchar budet från Jacob de Geer. 

Det summerar det totala erbjudandet till två miljoner kronor, alltså dubbelt så mycket som efterfrågat. 

Parterna förhandlar och drakarna är villiga att sträcka sig till en värdering på 15 miljoner kronor. Men det är för långt för Dyamo-duon. 

“Vi tackar nej. Men tack så mycket för att ni tror på oss.”

Står fast vid beslutet

Närmare ett halvår efter inspelningen står duon fortfarande fast vid att det var rätt beslut.

“Det fanns andra intressenter som kontaktat oss innan. I och med att vi inte kom överens om en värdering med drakarna som alla var nöjda med ville vi ge möjligheten till andra investerare”, säger Safae Berrahmoune till Breakit. 

“Vi bestämde oss innan inspelningen för att inte acceptera en värdering under en viss summa, och att inte svepas med på grund av att vi var med i tv. Vi var tillmötesgående med drakarna och sänkte den en del, men vi kunde inte mötas på mitten”, tillägger Hiba Adem.

Har ni tagit in kapital efter att avsnittet spelades in? 

“Inte än”, säger Hiba Adem.

Är det något som är på gång? 

“Det får vi se”, svarar Berrahmoune, som inte vill ge några mer detaljer. 

Intressenten Wimmercranz

Som känt klipps en del av pitcharna bort i programmet, det är alltså en hel del som tittarna inte får se. Dyamo-duon berättar att de på ett sätt hade ytterligare en drake på kroken. 

Sara Wimmercranz var också intresserad av att investera, men först ett år efter inspelningen. Hon bad oss samla in mer användardata och siffror om affären och att hon därefter kan vara villig att investera. Men då vill hon gå in med en större siffra än vad vi tänkte oss och på en högre värdering: 10 miljoner kronor och en värdering på 40 miljoner”, berättar Hiba Adem.

Parterna har inte varit i kontakt efter inspelningen av programmet, enligt Dyamo.

Som nämndes tidigare i artikeln är planen att skala upp antalet användare. Fler skolor har anslutit sig till appen sedan i våras. Men med ett ökat antal användare följer också vad duon identifierar som en av de största utmaningarna den närmaste tiden: mängden administrativt arbete som ett ökat användarantal innebär. 

“Än så länge är vi ett ganska litet team”, äger Safae Berrahmoune.

Närmar ni er att ha 600 användare? 

“Ja, vi har fått extremt många ansökningar från personer som bli vill bli mentorer”, säger Safae Berrahmoune. 

Exakt hur många användare de har i dagsläget vill de inte kommentera. Det vill inte heller berätta om de med säkerhet vet att användarmålet kommer att nås innan årets slut.

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer