Sök

Petra Tungårdens trygghetsapp Vakta ska visa brotten på din gata: ”Mindre ont i magen”

Vakta

Erik Forsberg, medgrundare Vakta, Petra Tungården , grundare Adoore, influencer och delägare i Vakta. Foto: Press/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Ett rån på Grevgatan. En misshandel på Hisingen. Vakta – med Petra Tungården i ägarlistan – lanserar en nya gratistjänst: en karta över vilka brott som har begåtts i Sverige.

För Breakit berättar medgrundaren Erik Forsberg om målet att öka tryggheten och hur bolaget ser på risken att människor pekas ut som grovt kriminella.

Vill du se hur många brott som skett i ditt grannskap? 

Det tror trygghetsbolaget Vakta att du vill.

För ett par år sedan lanserade det relativt nystartade bolaget sin trygghetsapp som kopplar ihop prenumeranter med 6.000 väktare, redo att rycka ut.

Appens funktion utgår från ett så kallat ”dödmansgrepp”. Användaren håller inne en stor knapp på skärmen under till exempel en sen promenad hem. Släpper personen knappen räknar appen ner innan ett ljudlöst larm går till en kommersiell larmcentral. Uppringningen kan avbrytas om användaren knappar in sin personliga kod. 

Vakta grundades 2018 av Alexander Yngling och Erik Forsberg och förra året gick en namnkunnig trio in som investerare i bolaget.

Influencern och modeentreprenören Petra Tungården klev in som delägare tillsammans med Pandys medgrundare Ludwig Hallstensson och Douglas Hållstrand

Petra Tungården, som för två år sedan själv utsatts för ett knivrån, var också ansiktet utåt för bolagets marknadsföringskampanj

Att man har sina nycklar knutna i handen är ingen skröna. Jag känner mig tyvärr osäker när jag rör mig ute vilket inte bara beror på rånet utan på att samhället blivit tuffare mot oss tjejer”, sa Petra Tungården i samband med kampanjen.

Vill stoppa viskleken 

Nu ska Vakta sätta den svenska brottsligheten på kartan. Bokstavligen. Bolaget, vars tjänster normalt kostar, lanserar gratistjänsten Brottskollen. 

Det är en karttjänst där inrapporterade misstänkta brott visas som färgkodade pluppar. Vakta vill att kartan ska bidra till att ”stoppa viskleken” kring den svenska brottsstatistiken genom att visualisera siffrorna, område för område.

Hela Sverige finns med i täckningsområdet och användare kan i nuläget se 250.000 polisanmälningar från de senaste sex månaderna som gäller sexualbrott, inbrott och stöld, hot och ordningsstörning, narkotika, skadegörelse, misshandel, rån och mord samt vapenbrott. 

”Idén kommer egentligen av att flera på kontoret beklagat sig över att brottsstatistiken  antingen underdrivs eller överdrivs. Det finns en diskrepans mellan verkliga brott och upplevd otrygghet”, säger medgrundaren och vd:n Erik Forsberg. 

Han säger att Vakta bygger på tre principer: Att avhjälpa brott och minska otryggheten, att öka tillgängligheten samt att bidra till digitaliseringen av trygghetsskapande arbete. 

Vakta vill att människor bildar sina uppfattningar utifrån fakta, säger Erik Forsberg. 

”Jag kan ta ett riktigt typexempel. I mitt bostadsområde finns en stor oro för brott men statistiken kanske visar att det inte är särskilt utsatt. Det kan vara gott att veta hur det egentligen ligger till. Tittar man på brottsstatistiken som bara kommer i klumpar så kan man tänka att Stureplan är farligt men då kan man bryta ner statistiken på när på dygnet det handlar om och om det rör sig om vardagar eller helger”, säger han. 

”Om man påverkar sitt liv för det bättre så är det bra. Man behöver kanske inte heller ha lika ont i magen när man går hem från bussen en sen kväll.”

Hur blir det då om man inte kan dra en suck av lättnad utan hela grannskapet är fyllt till bredden med nålar om misstänkta brott?

”Man får möjlighet att göra en förändring som är positiv. Om det till exempel rör sig om många rån i just det området så kanske man bör sluta kolla på Youtube på mobilen på vägen hem”, säger han och tillägger att risken för att utsättas för brott ändå är mycket liten. 

Erik Forsberg tonar ner riskerna för att Brottskollen kan leda till större upplevd otrygghet. 

Han tror inte heller att Vaktas tjänst kommer att inspirera några medborgargarden eller privatspanare. Att lösa brott är en uppgift som polisen klarar allra bäst, säger han. 

Det finns en ännu större utmaning med hur tjänsten fungerar. De geografiska taggarna på kartan – på ett hus eller en gata – pekar inte ut en faktisk brottsplats. 

”Den risken som man måste mota i grind är att den här bubblan representerar en brottsplats. Den representerar ett närområde till en brottsplats”, säger Erik Forsberg. 

Vakta utgår alltså från geografisk information från polisen. Den ringar in ett närområde men inte en specifik adress. Därför kan en plupp om till exempel misshandel hamna lite varsomhelst inom en radie, på ett hus eller i en trädgård. 

Hur ser du på riskerna för att människor kan känna sig utpekade som förövare eller som brottsoffer om en plupp hamnar på deras hus? 

”Det vore beklagligt. Därför måste vi vara väldigt tydligt med hur det ligger till”. 

Erik Forsberg säger att Vakta informerar i flera led, bland annat genom ett pop up-fönster, att dem utpekade adressen inte är platsen där det misstänkta brottet ägde rum –  även om pluppen är där.  

”Någonstans kommer den att hamna. Därför måste vi understryka och vara övertydliga med att det inte är den verkliga platsen. Vi måste säkerställa att ingen missförstår.” 

Brottskollen täcker hela Sverige, även glesbebyggda områden. En nål riskerar potentiellt att få större konsekvenser i ett samhälle med ett fåtal boende.

”Datan som vi får från polismyndigheten är så anonymiserad så det ska inte finnas något utpekade. Vi pekar inte ut en misstänkt person eller ett misstänkt brottsoffer. Bara att här har det skett ett brott”, säger Erik Forsberg. 

Vill bryta filterbubblan

Tanken är att Brottskollen ska växa med statistik från längre tillbaka i tiden och att tjänsten ska kunna precisera brottskategorier ytterligare, som till exempel vad för slags sexualbrott det rör sig om.   

”Jag hoppas att människor använder tjänsten för att få en bättre bild av där man bor, reser och verkar. En mer korrekt bild av verkligheten så att man inte sitter i en filterbubbla och får något missförstått”, säger vd:n och medgrundaren. 

Erik Forsberg har själv inte blivit förvånad av att se statistiken visualiserad på en karta. Han har haft koll. Men det har fått honom att tänka till. 

”Det kan ha hänt vid ett kollektivtrafikbyte sent på kvällen, att jag har valt en station istället för en annan.”

7000 använder appen 

Vakta tjänar endast pengar på sin prenumerationstjänst (just nu har man pausat annonseringen för att se över strategi).I dagsläget har man runt 7000 användare. 

Bolagets årsredovisning har ännu inte registrerats hos Bolagsverket men 2020 så hade Vakta än så länge ingen omsättning och resultatet landade på minus 2 miljoner kronor.

”Vi tror att vi kommer vara kassaflödesneutrala nästkommande år”, säger Erik Forsberg. 

Han säger att bolaget framöver kommer att satsa på att utveckla tjänsten snarare än att gå med vinst. Det viktiga är att ge mer värde till användarna.

Det finns planer på nya tjänster och funktioner men mer än så vill Erik Forsberg i nuläget inte avslöja. 

Läs mer