Sök

Mello-stjärnan håvar in miljoner i Draknästet – men det hände mer än vad tittarna fick se (här är de bortklippta scenerna)

SongsayDraknästet
Entreprenörerna Johan Hirvi, Haymanot Wachtmeister och Michael Ring samt investeraren Lena Apler. Foto: Tamas Harkany/ITV/SVT/Montage.

Entreprenörerna Johan Hirvi, Haymanot Wachtmeister och Michael Ring samt investeraren Lena Apler. Foto: Tamas Harkany/ITV/SVT/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Bolaget Songsay fick sin värdering slaktad i första avsnittet av den nya säsongen av Svt:s publikdragare Draknästet.

Det var priset för att få en drake på kroken – och samtidigt kamma hem en tung investering.

Men efter att kamerorna slocknat hände något.

För Breakit berättar grundaren Johan Hirvi om den bortklippta förhandlingen om ytterligare miljoner – och om erbjudandet från draken som fick bolaget att helt ändra om sin investeringsplan.

Emojis och gif:ar är inte tillräckligt i chattar, nu ska vi förmedla vad vi känner med hjälp av musik.

Det menar entreprenörerna Johan Hirvi, Haymanot Wachtmeister och Michael Ring, som ligger bakom bolaget Songsay.   

Tillsammans inleder de det första avsnittet av årets säsong av Svt:s Draknästet – programmet där entreprenörer får chans att pitcha in sina startups för en rad tunga investerare, tillika drakar: Jacob de Geer, grundare av Zettle, Lena Apler, grundare av Collector, serieentreprenören Shervin Razani, Backing Minds Sara Wimmercranz och tidigare fotbollsdomaren och entreprenören Jonas Eriksson.

Enkelt förklarat utvecklar Songsay en plattform som de vill ska integreras med olika meddelandetjänster. Därigenom ska man kunna skicka musikvideos på samma sätt som man idag skickar emojis eller gif:ar. 

Enligt entreprenörernas utsago är det den enda verksamheten i världen som erbjuder just den här tjänsten. Men att ge sig in bland allt var rättigheter inom musikvärlden innebär är snårigt och dyrt. 

De första åren handlar det om att bygga användarbasen, berättar Johan Hirvi i avsnittet. 

“Vi kommer ha noll i revenue år ett, år två och år tre”, säger Johan Hirvi, som tidigare gjort sig känd som en av medlemmarna i gruppen Panetoz, som ligger bakom hitlåten ‘Dansa Pausa’. Med dem har han även medverkat i Melodifestivalen.

Shervin Razani, Sara Wimmercranz, Jacob de Geer, Lena Apler och Jonas Eriksson. Foto: Breakit.

Songsay presenterar sitt bud för investerarna: tre miljoner kronor för tre procent av bolaget. Det gör att värderingen uppgår till 100 miljoner kronor. 

Drakarna tycks tappa hakan av den höga värderingen. Det är också anledningen till att nästa alla väljer att avstå från att investera. 

Förutom Lena Apler. 

Hård förhandling 

Hon vill däremot förhandla om siffrorna.  

“Jag är beredd att ta en risk på er, för jag tror att ni kommer att lyckas. Jag vet inte hur lång tid det tar, jag vet inte hur mycket pengar som kommer att krävas och då måste den risken prissättas därefter. Därför säger jag att jag vill ha 10 procent för 3 miljoner.” 

Det slaktar värderingen rejält – från 100 miljoner kronor till 30 miljoner kronor. 

Entreprenörerna tar ett steg åt sida och pratar ihop sig. 

“Vi vill ha Lena”, säger Haymanot Wachtmeister i avsnittet. 

”Ja, men samtidigt har vi intresse från många andra”, säger Johan Hirvi. 

De återvänder till drakarna med ett motbud: 5 miljoner för 10 procent av bolaget. 

Till slut landar parterna i 3,5 miljoner kronor för 7 procent av bolaget. Det lägger värderingen på 50 miljoner kronor. 

Men det hände mer än så i studion, som tittarna inte fick se.

“Jag påpekade att vi inte skulle komma långt för 3,5 miljoner kronor. Lena vände sig då mot de andra drakarna, men de hade redan sagt nej. Då erbjöd hon att fylla ut investeringen till 5 miljoner kronor genom sitt nätverk”, berättar Johan Hirvi för Breakit. 

Sagt och gjort. Efter att programmet spelades in i våras har mer pengar plockats in. Vilka som klev in vill Hirvi berätta, men säger att det var flera affärsänglar. Även Antler investerade, ett riskkapitalbolag som kliver in i bolag i tidiga skeden, vilket bolaget börjat prata med redan innan Draknästet. Totalt stängde bolaget rundan som landade på 5,4 miljoner kronor, vilket inkluderar Aplers investering från rutan. 

Från början var planen däremot att få in mer pengar än så.

Ställde om för att få med Apler

Kort innan inspelningen hade bolaget påbörjat en såddrunda där planen var att ta in totalt 15 miljoner kronor, vilket också nämndes i avsnittet.

Men när Apler slaktade värderingen gick planerna i stöpet, konstaterar Hirvi för Breakit. 

"När Lena inte accepterade värderingen blev blev vi tvungna att välja mellan henne och att gå vidare med den planerade såddrundan. Men vi landade i att det var mer värt att få med Lena på tåget än att ta in mer pengar just då.”

Nu har det gått ett halvår sedan dess. Tycker du fortfarande att det var rätt beslut?

“Ja. Det var i samma veva som förändringens vindar började blåsa i omvärlden och i ekonomin. Man märker att det har varit svårt för andra att ta in kapital, så om vi hade sagt nej till investeringen då vet jag inte hur lång tid det skulle tagit att få in pengar efteråt. Om vi inte hade tagit in kapitalet i våras hade vi inte kunna gasa på såsom vi har gjort nu. Vi har gått från 5 till 30 personer som jobbar med Songsay", säger Johan Hirvi.

Under hösten ska en ny runda påbörjas, tillägger han. 

Vill du veta mer om den nya säsongen av Draknästet? Vi smet in under inspelningen – här kan du läsa vad vi kan avslöja så här långt. 

Läs mer