Sök

Så ska de förändra tech-Sverige – om de vinner valet

Val 2022

Breakits stora valkompass – vad säger partierna om frågorna som står högst på techbolagens agenda? Foto: TT/iStock/Montage

Emil Widhagen Victor Löthner

Reportrar

Krig, kriminalitet och energi – några frågor tar onekligen väldigt stor plats i valrörelsen.

Men betydligt fler frågor än så står på spel på söndag – inte minst för alla som driver bolag och verkar inom det nya näringslivet.

Här kommer Breakits exklusiva valkompass – med partiernas syn på de sex viktigaste frågorna för svenska startups och tillväxtbolag, enligt er.

Riksdagsvalet 2022 närmar sig med stormsteg – på söndag är det dags för svenska folket gå till valurnorna för att välja vilka som ska styra landet de kommande fyra åren. 

Valdebatten kanske inte i första hand har handlat om skattesatser och arbetsgivaravgifter, till vissas förtret. Likväl har alla partier förslag som i allra högsta grad berör techentreprenörer och alla som är intresserade av att hålla det svenska startup-undret vid liv. 

Politiska frågor kanske inte alltid har legat i topp på Breakit men har genom åren ändå diskuterats med jämna mellanrum.
 
Redan 2015 gick ett antal stora techprofiler ut med ett startup-manifest som fick stor spridning och skapade diskussion. Bakom debattartikeln, som bland annat fokuserade på skatter och optioner, stod bland annat Izettle-grundaren Jacob De Geer samt Truecaller-duon Alan Mamedi och Nami Zarringhalam. 

Breakits bild är att många av frågorna som lyftes då fortfarande är högaktuella för det nya näringslivet idag. 

Urvalet kring vilka frågor vi valt att fokusera på i denna valkompass kommer sig från er läsare. Frågor som kommit upp i debattinlägg, mejl, möten, sociala medier och ovan nämnda manifest. 

Efter att ha grävt i partiernas åsiktsdokument har vi kokat ner valguiden till sex frågor. 

  • Bolagsskatter och arbetsgivaravgifter 
  • Regleringar för mindre bolag
  • Kvalificerad arbetskraftsinvandring 
  • Billiga bostäder (för att möjliggöra rekrytering) 
  • Kapitalanskaffningen för startups
  • Personaloptioner

Informationen är hämtad från valmanifest, partiprogram och partiernas egna hemsidor.

Parti för parti

Vänsterpartiet

  • Skatter

Kopplat till företagande vill Vänsterpartiet höja skatterna på utdelning och kapitalvinster för onoterade aktiebolag till 30%. Samtidigt vill man ta bort skattesubventioner för “lönsamma företag” och höja bolagsskatten. Ett exempel på det är att slopa energiskatteavdraget för datorhallar. I sin budgetmotion säger vänsterpartiet nej till nytt jobbskatteavdrag och till lättnader för expertskatten. Samtidigt vill man avskaffa investeraravdraget, som ger privatpersoner som gör nya investeringar i småföretag en skattelättnad på max 195.000 kronor per år. 

  • Förenklade regler för företag

Vill skärpa 3:12-reglerna. Företag med mindre än tio anställda ska slippa betala upp till 14 dagars sjuklön.  

  • Arbetskraftsinvandring

På partiets hemsida skriver man att arbetskraftsinvandring är något positivt men att man vill förändra det nuvarande systemet. Det man vill ändra är att det ska finnas krav på att rekrytering bygger på faktiskt arbetsbrist. Dessutom vill man ha krav på heltidsanställning ska införas samt en pålitlighetsprövning   av arbetsgivare som söker tillstånd för utländska arbetstagare innan tillstånd beviljas.

  • Bostäder

En fråga som är högt prioriterad för Vänsterpartiet, som gick så långt som att fälla regeringen Stefan Löfven förra året i sitt motstånd mot marknadshyror. Driver frågan om att bygga fler billiga hyresrätter i valet. 

  • Underlättad kapitalanskaffning

Som svar på klimatkrisen driver V frågan om att investera 700 miljarder kronor i klimatomställning, som bland annat omfattar laddinfrastruktur och renovera miljonprogrammen till att bli mer klimatanpassade. Vill stärka de lokala sparbankerna för att underlätta kapitalförsörjning för mindre företag utanför storstäderna. 

  • Personaloptioner

I Vänsterpartiets budgetförslag från i våras nekade partiet en lättnad i beskattning av både personaloptioner och expertskatten.

  • Övrigt

 Vill införa 6 timmars arbetsdag.

Socialdemokraterna 

  • Skatter

Socialdemokraterna nämner i sitt valmanifest att man inte vill göra stora skattesänkningar för att kunna bibehålla välfärdssystemet. I nuläget vill man exempelvis inte införa någon förändring för förutsättningarna för ränteavdraget.

  • Förenklade regler för företag

Socialdemokraterna och regeringen vill också se över möjligheten att förenkla 3:12-reglerna. 

*(Läs mer om hur 3:12-reglerna fungerar i vår egna guide)

  • Arbetskraftsinvandring

Socialdemokraterna vill att arbetskraftsinvandringen ska begränsas. Med det menar man att Sverige främst ska fokusera på att arbetslösa i Sverige kommer ut i arbetslivet. För att undvika att arbetskraftsinvandrare inte utnyttjas vill man införa en arbetsmarknadsprövning. Samtidigt vill man säkra arbetskraft för högutbildade bristyrken. 

  • Bostäder

Vill i allmänhet satsa på fler billiga hyresrätter med olika investeringsstöd. Vill också göra satsningar för att förstagångsköpare ska kunna köpa en första bostad med hjälp av startlån. 

  • Underlättad kapitalanskaffning

Vill stärka möjligheterna till att finansiera expansion och ge stöd för export till tillväxtmarknader. Detta ska göras genom statliga investeringar och bättre samverkan mellan politik, akademi och näringslivet. 

  • Personaloptioner

Under senaste mandatperioden har man infört skattesänkningar för personaloptioner för vissa bolag. Oklart hur partiet ställer sig till de fortsätta sänkningarna som bland annat C vill se.

  • Övrigt

Skriver på sin hemsida att de vill att Sverige “fortsättningsvis ska vara ett starkt startup-land” och skapa bättre förutsättningar för kvinnor att starta företag, utan att precisera mer än så.

Miljöpartiet 

  • Skatter

Vill införa en progressiv beskattning på kapital samtidigt som man vill sänka skatten på arbete för småföretag. Stort fokus ligger på miljön och de vill avskaffa alla skattesubventioner till fossil energi och höja skatten för miljöförstöring.

  • Förenklade regler för företag

Miljöpartiet sa tidigare nej till förslaget om att ändra 3:12-regeln som kom att innebära höjd skatt för småföretagare. 

  • Arbetskraftsinvandring

Arbetskraftsinvandring är inget som tas upp i Miljöpartiets valmanifest och det nämns ganska lite om det i deras partiprogram. Kortfattat nämner de bara att Sverige ska vara öppet för arbetskraftsinvandring men att man vill att de ska ha samma arbetsförhållanden som andra personer i Sverige.

  • Bostäder 

Vill bygga fler billiga bostäder, framförallt genom satsningar som klimatvänliga hyresrätter, bland annat genom utökat investeringsstöd.  

  • Underlättad kapitalanskaffning

Miljöpartiet vill sätta etiska riktlinjer för investeringar av gemensamt kapital som exempelvis AP-fonderna.  

  • Personaloptioner

Miljöpartiet vill underlätta för personaloptioner i växande företag. 

  • Övrigt

Vill likt V införa sex timmars arbetsdag.

Centerpartiet

  • Skatt

Partiet vill bland annat sänka arbetsgivaravgiften för företag som anställer sin första anställda. Ett annat förslag som Centerpartiet tar upp i sin budgetmotion är att de vill förlänga anståndstiden för tillfälliga anstånd. Detta skulle innebära att företag får längre tid på sig att betala tillbaka avdragen skatt, arbetsgivaravgifter och moms under pandemin mellan januari och september 2020 till senare än våren 2022 som nu är sagt. 

  • Förenklade regler för företag

I sin budgetmotion föreslår man en regelförenklingspaket på 49,6 miljoner kronor. I detta paket ingår stöd till regelrådet som är ett särskilt organ inom tillväxtverket med syfte att granska och yttra sig över kvaliteten på konsekvensutredningar till författningsförslag som kan få effekter av betydelse för företag.

  • Arbetskraftsinvandring

Centerpartiet är mycket positiva till arbetskraftsinvandring och tycker att det är något som man ska värna om. Ett förslag de lyfter fram i sitt valmanifest är att man ska låt arbetskraftsinvandrare räkna in studietiden i Sverige vid ansökan om permanent uppehållstillstånd.

  • Bostäder

Fokus på att öka rörligheten på bostadsmarknaden, där partiet vill att bostadsskatterna ska “ses över”. Föreslår förenklade regler för byggande, att utreda amorteringskraven och införa marknadshyror på nybyggda hyresrätter. Värt att notera Centerpartiet skiljer sig en hel del på det här området jämfört resten av blocket som C förväntas samarbeta med efter valet. 

  • Underlättad kapitalanskaffning

Centerpartiet vill ha mer investeringar i kvinnors företagande genom en mer jämställd fördelning av det offentliga riskkapitalet. Dessutom vill man att Almi bör ge stöd till företag i utanförskapsområden. 

  • Personaloptioner

I sin budgetmotion föreslår man utvidgning av möjligheter till lättnader av beskattning för personaloptioner för större företag än för vad som nu är tillåtet.

  • Övrigt

Förespråkar införandet av ingångsföretag som är en företagsform där små enmansföretag ges möjlighet att välja att beskattas schablonmässigt baserat på sin omsättning.

Liberalerna

  • Skatt

I sitt partiprogram nämner man att man vill genomföra en genomgripande skattereform med tydligt sänkta skatter för jobb och företagande. Detta vill Liberalerna göra genom att bland annat sänka arbetsgivaravgiften för småföretagare. I partiets budgetmotion står det även att man vill sänka skatten ytterligare för forskning och utveckling (FoU) genom att öka taket på FoU-avdraget till 1,5 miljarder. 

Möjligheten att skjuta upp beskattningen av vinst till en periodiseringsfond upp till 6 år vill man också likställa för alla bolagsformer. Avdragen för periodiseringsfond vill man också öka till 50% för ett företags första 5 år.

  • Förenklade regler för företag

Liberalerna vill göra en reform och förenkling av 3-12-regeln*. Andra förenklingar för företag som man vill se över är att höja beloppsgränsen från 4.000 till 10.000 kronor för förenklad faktura som har färre krav för redovisning.

*(Läs mer om hur 3:12-reglerna fungerar i vår egna guide)

  • Arbetskraftsinvandring

Liberalerna är mycket positiva till arbetskraftsinvandring och föreslår fler förslag för att öka den. Ett förslag är att man vill sänka expertskatten så att Sverige lättare ska kunna locka hit utländska nyckelmedarbetare. Tillfälliga arbetstillstånd vill man ska kunna ges ut för en längre period. 

  • Bostäder

Menar att det är kostsamt och krångligt att bygga bostäder. Vill minska byggsubventioner men istället korta överklagandeprocesserna och göra det enklare att bygga. Vill ha fri hyressättning på nybyggda lägenheter. 

  • Underlättad kapitalanskaffning

Liberalerna vill att de statliga institutionella investerarna ska ge ett mer jämställt stöd i form av mer investeringar till kvinnligt företagande. Detta vill man uppnå genom att Almi ska göra en ny satsning likt Almi IFS för invandrare fast för kvinnor. Investeringsavdraget är också något som man vill se över och sänka tröskeln för så att mindre företag ska kunna ta emot investeringar som investeraren får skattelättnader för.  

  • Personaloptioner

En av de skatteförändringar som liberalerna lyfter fram i sitt valmanifest är att optionsbeskattningen ska bli internationellt konkurrenskraftig

  • Övrigt 

Skriver i valmanifestet: “En startup-kommission ska tillsättas och skattesystemet anpassas bättre till den växande delningsekonomin.”

Kristdemokraterna

  • Skatt

KD vill genomföra en skattereform för att skattesatsen på företagande och kapital ska ligga på konkurrenskraftiga nivåer, jämfört med omvärlden. Bland annat vill man sänka bolagsskatten tillfälligt för bolag som gör investeringar. 

  • Förenklade regler för företag

Vill underlätta den administrativa bördan för företag, bland annat genom att införa en garanti för att företagen bara ska behöva lämna samma uppgift till myndigheterna en gång samt förenkla 3:12-reglerna*. Dessutom vill man införa en ny typ av entreprenörskonto där soloföretagaren schablonbeskattas för att göra det enklare.

*(Läs mer om hur 3:12-reglerna fungerar i vår egna guide)

  • Arbetskraftsinvandring

Kristdemokraterna nämner inget om arbetskraftsinvandring i sitt valmanifest. På deras hemsida nämner man att arbetskraftsinvandring är något som behövs men att man vill komma till rätta med fusket och utnyttjandet av utländsk arbetskraft. Därför vill man införa ett lönegolv för utländsk arbetskraft på 35 tusen kronor i månaden med undantag för bristyrken som i vården och säsongsarbete. 

  • Bostäder

Partiet lägger vikt vid att skapa en rörligare bostadsmarknad. Vill att amorteringskraven ska minskas kraftigt och att minska den så kallade “flyttskatten”. För marknadshyror på nyproduktion.

  • Underlättad kapitalanskaffning

Kristdemokraterna vill skapa en fond på 300 miljoner kronor med syfte att främja ideella sektorns möjlighet till socialt företagande och då särskilt som utförare av välfärdstjänster. Det statliga riskkapitalet vill man reformera genom att det samverkar mer med privata fonder genom en så kallad fond-i-fond lösning där det statliga riskkapitalet investerar i privata fonder.

  • Personaloptioner

I sin budgetmotion nämner man att man vill öka möjligheten till personaloptioner för företag. 

  • Övrigt

Kristdemokraterna vill förändra reglerna för investeringsavdragets utformning så att flera små investerare ska kunna gå ihop och få skattelättnader när de investerar i onoterade bolag. Just nu innebär investeringsavdraget att man kan få avdrag upp till 650.000 kronor som enskild person men inte kan utnyttja avdraget för mindre investerare även om man går ihop som juridisk person. 

Moderaterna 

  • Skatt

I sitt valmanifest skriver Moderaterna att de vill införa ett skattehöjarstopp som innebär att de sammantagna skatterna inte höjs under kommande mandatperiod. Detta innefattar sänkt skatt på företagande, sänkt bolagsskatt och ökat jobbskatteavdrag. Det existerande avdraget för forskning och utveckling vill man höja till 2 miljoner kronor i månaden för att stödja de större företagen.

  • Förenklade regler för företag

3:12-regelerna* är också något Moderaterna vill förenkla. Handläggningstider hos myndigheter för företag är något som man vill korta samt ge fler myndigheter regelförenklingsuppdrag. Dessutom vill man införa en plattform där myndigheter kan informera företag om ny regler. I sitt valmanifest säger man att man vill ta bort en tredjedel av företagens administrativa kostnader och regelkrångel. 

*(Läs mer om hur 3:12-reglerna fungerar i vår egna guide)

  • Arbetskraftsinvandring

Moderaterna nämner inget om arbetskraftsinvandring i sitt valmanifest. På partiets hemsida framgår det att de är positiva till arbetskraftsinvandring, främst för högkvalificerade arbeten. De förändringar man vill göra med systemet nu är att man vill sätta ett lönegolv på 85% av medellönen i Sverige för utländsk arbetskraft. Samtidigt vill man sätta totalstopp för arbetskraftsinvandring för personliga assistenter. Sist vill man också stoppa möjligheten till spårbyte där asylsökande som fått avslag söker som arbetskraftsinvandrare för att få stanna i Sverige.

  • Bostäder

Vill dels göra det enklare att investera i bostadsrätter genom sänkta ISK-skatter och höjda bolånetak. Partiet vill också införa fri hyressättning på nyproduktion och göra det lättare att privatpersoner att hyra ut sin lägenhet (eller en del av den).

  • Underlättad kapitalanskaffning

Vill framförallt uppmuntra till investeringar genom de olika skattesänkningarna som partiet föreslår.

  • Personaloptioner

I sin budgetmotion vill man utveckla möjligheten till personaloptioner för företag upp till 250 anställda och 350 miljoner i omsättning.  

  • Övrigt

Spotify-grundaren Martin Lorentzon har varit involverad i att ta fram Moderaternas politik på integrationsområdet.

Sverigedemokraterna 

  • Skatter

Sverigedemokraterna nämner i sitt valmanifest att man vill sänka arbetsgivaravgiften för småföretagare. En annan punkt är att de vill att beskattningen på tjänstebil ska ligga kvar på dagens nivåer. För företag så anser man att skatterna är orättvisa då de skiljer sig mellan olika bolagsformer, kapitalinvesteringar och fastigheter. Därför vill man göra en utredning som föreslår konkreta reformer för att komma tillrätta med det partier anser inte fungerar. 

  • Företagsregler

Sverigedemokraterna vill göra det enklare för småföretag genom att ta bort en del av den administrativa bördan. I sitt arbete vill man verka för regelförenklingar för just småföretagare samt modernisera 3:12-regelverket*.

*(Läs mer om hur 3:12-reglerna fungerar i vår egna guide)

  • Arbetskraftsinvandring

Sverigedemokraterna vill skärpa kraven för arbetskraftsinvandringen så att den inte används för lågkvalificerade yrken eller yrken utan arbetsbrist. Dessutom vill man sätta lönekrav och göra marknadsprövningar för den som söker uppehållstillstånd för arbetskraftsinvandring.

  • Bostäder

Vill göra regelförenklingar för bostäder för att mer bostäder ska kunna byggas. Motsätter sig starkt marknadshyror på nybyggda lägenheter, i kontrast till de förväntade samarbetspartnerna M, KD och L. 

  • Underlätta kapitalanskaffning för företag

På sin valplattform nämns det att man vill skapa förutsättningar för nyföretagande och entreprenörskap. Därför vill Sverigedemokraterna införa ett starta eget-bidrag som ska hanteras av tillväxtverket och som ska öka statens utgifter med 100 miljoner kronor.

  • Övrigt

Har tagit fram specifik politik för både e-sport och kryptovalutor på sin hemsida. Partiet menar att det är tydligt att kryptovalutor kan användas i kriminella syften, men vill inte reglera krypto ytterligare i dagsläget. 

Läs mer