Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Techprofilerna sluter upp – signerar debattartikel för tydliga spelregler

Rickard Lyko, grundare och vd på Lyko, Fredrik Hamilton, vd på BudBee och Pär Svärdson, vd, Apotea. Foto: Press/montage.
Rickard Lyko, grundare och vd på Lyko, Fredrik Hamilton, vd på BudBee och Pär Svärdson, vd, Apotea. Foto: Press/montage.

Politikerna gör inte tillräckligt i klimatomställningen – med bara några dagar kvar till valet kräver närmare 230 svenska bolag tydliga spelregler. Det framgår i en debattartikel i Aftonbladet.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

”Klimatomställningen innebär enorma möjligheter för svenska företag och deras anställda. Så varför ser ni politiker så ofta denna omställning som ett nödvändigt ont och något som helst skjuts på framtiden?”

Så inleds en debattartikel i Aftonbladet som publicerades under morgonen 7 september.

227 svenska företag har signerat artikeln, vilka representerar fler än 200 små, medelstora och stora bolag. Tillsammans omsätter de över 1 000 miljarder svenska kronor.

Pär Svärdson, vd, Apotea, Rickard Lyko, grundare och vd på Lyko och Fredrik Hamilton, vd på Budbee, Karl Andersson, vd, Matsmart och Johan Attby, vd, Fishbrain, är några av dem som skrivit under.

Bland signaturerna i debattartikeln förkommer ofta titlarna ”vd” samt ”hållbarhetschef”.

Alla behöver ställa om i fråga om klimatkrisen och att det är i omställningen av det svenska näringslivet som de nya jobben kommer att skapas, heter det i debattartikeln.

”Det är här innovationerna kommer att knådas fram, och det är här de stora exportmöjligheterna finns.”

Inom näringslivet är det en självklarhet att Sverige ska gå före i klimatomställningen.

”Det är så vi gör oss relevanta, det är så vi vässar våra produkter och tjänster och det är så vi väljer vilka investeringar vi ska göra.”

Vidare heter det att de som skrivit under debattartikeln inte vill vara två på bollen – de vill fortsätta vara i framkant och visa resten av världen att en omsättning inte bara är möjlig utan att den dessutom ger ”affärsmässig framgång”. Och det är där politikerna kommer in i bilden.

”Vi klarar nämligen inte att gå hela vägen själva.”

Det behövs tydliga mål och långsiktiga spelregler, vilket ger bolagen trygghet när investeringar ska göras.

”Några av er tror kanske att vi redan är där. Det är vi inte.”

Läs mer