Sök

Kivras vd Anna Bäck vill sluta – nu börjar jakten på en ersättare

Kivra

Anna Bäck lämnar som vd för Kivra. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Kivras vd Anna Bäck har bestämt sig för att hoppa av.

Personalen fick beskedet under gårdagen och idag inleds arbetet med att hitta en ny chef för det snabbväxande digitala brevlådebolaget.

På måndagen samlade Kivras vd Anna Bäck och bolagets grundare Stefan Krook medarbetarna till ett digitalt stormöte. Budskapet var att Anna Bäck kommer att sluta som vd men skiftet kommer att ta upp till ett år innan det är genomfört. I en kommentar skriver Anna Bäck:

“När jag blickar framåt ser jag att jag kommer vilja gå vidare inom ett år. Jag älskar verkligen Kivra och dessutom har jag känt Stefan i närmare 25 år sedan vi jobbade tillsammans i slutet av 90-talet. Så för mig är det lika naturligt som viktigt att det nu blir en riktigt bra stafettväxling. Jag kommer fortsätta leda bolaget och under tiden kan styrelsen i lugn och ro inleda arbetet med att hitta personen som jag kommer lämna över stafettpinnen till”.

Kraftig användartillväxt – men förlust

Under Anna Bäcks ledning har antalet användare gått från 3 till 5,5 miljoner användare. Elva år efter starten (Anna Bäck blev vd 2019) så gör dock Kivra fortfarande förlust. Under 2021 växte omsättningen med 36 procent till 191 miljoner kronor och förlusten blev 19 miljoner kronor.

I somras rapporterades det att Kivra fått in ytterligare 320 miljoner kronor från sina ägare. Idag äger 41:an Invest (Stefan Krook och H&M:s styrelseordförande Karl-Johan Persson) och familjen Wallenbergs FAM 47,5 respektive 41,5 procent av aktierna. I den transaktionen värderades Kivra till 3 miljarder kronor (pre-money).

“Med de här pengarna ska vi definitivt ta oss till lönsamhet. Sedan kan det ändå bli så att vi tar in mer pengar om vi till exempel ska gå in på en ny stor marknad”, säger Stefan Krook som också är styrelseordförande i Kivra.

Har redan börjat sökandet

Han tycker det är positivt att i god tid kunna flagga för att ett vd-byte är på gång.

“Anna har gjort ett fantastiskt jobb och det känns bra att vi på det här sättet kan vara väldigt transparenta mot våra medarbetare med vad som är på gång”, säger han.

Det är Stefan Krook som får ansvaret att hitta en ersättare till Anna Bäck och det arbetet drog han igång under tisdagsmorgonen:

“På min todo-lista idag står bland annat att kontakta rekryterare. Den här processen måste få ta lite tid men självklart sätter vi full fart direkt”.

Vad för typ av profil söker du?

“Personen bör känna till den svenska marknaden och helst bott här i ett antal år. Det är viktigt att kandidaten på riktigt vill göra gott genom företagande, ha en stark passion för att lösa frustrationer och problem med hjälp av vår tjänst. Och ha ett brinnande intresse för att hitta våra affärer i denna innovationsresa".

Hur mycket omsätter Kivra under 2022?

“Det är egentligen en vd-fråga men i runda slängar en kvarts miljard".

Anna Bäck är långt ifrån ensam vd att lämna sin post. Här lista vi vd:ar som lämnar på löpande band – och de som tvingas gå.

Läs mer