Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nu ägs snabbväxande Avito av Schibsted – men bara i Marocko

Artikel bild

Schibsted har köpt upp den marockanska delen av svensk-grundade Avito.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

I slutet av förra året sålde grundarna, Jonas Nordlander och Filip Engelbert, en tredjedel av aktierna i sin ryska Blocket-kopia Avito för cirka 1,4 miljarder kronor. Även investmentbolaget Kinnevik sålde då sitt 31-procentiga innehav i bolaget till sydafrikanska Naspers, som utökade sin ägarandel i bolaget till 67,5 procent.

Det är däremot inte bara Naspers som är intresserade av att rida på Avito-vågen. I fjol köpte även mediejätten Schibsted, som står bakom bland annat den svenska radannonssajten Blocket, den marockanska delen av verksamheten, avito.ma.

Schibsted blev redan 2014 delägare i bolaget, som drivs via det svenska bolaget Le Rouge, men har under 2015 alltså utökat ägandet till 100 procent.

Detta framgår av Schibsteds årsredovisning som släpptes tidigare idag.

Några transaktionssummor nämns däremot inte.

Sajten kommer fortsatt att gå under namnet Avito och är idag Marockos största radannonssajt. Schibsted äger sedan tidigare även den marockanska konkurrerande sajten Bikhir.

Avito äger och driver idag Rysslands största onlineplattform för köp- och säljannonser. Under det fjärde kvartalet 2015 landade omsättningen på 2,1 miljarder rubel motsvarande cirka 255 miljoner kronor.

Det är en ökning med 70 procent jämfört med samma tidpunkt förra året

Läs mer