Sök

Storägare kapar Krys värdering till hälften

KryNätläkare

Johannes Schildt vd på Kry. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Det är tuffa tider nu.

Det förändrade läget på kapitalmarknaden kan knappast ha undgått någon som läser dessa sidor. Antalet techbolag som tvingats dra ner och säga upp personal går inte längre att räkna på fingrarna (vi har radat upp dem här istället).

Sveriges största nätläkare Kry är inget undantag. Efter att ha vuxit kraftigt de senaste åren och bränt rejält med riskkapital var det nu dags att dra åt svångremmen och bolagets vd Johannes Schildt, meddelade att ungefär 100 personer skulle sägas upp.

“Vi kommer fortsätta att anställa vårdpersonal, men vi kommer att minska resten av arbetsstyrkan med cirka 10 procent”, sa Johannes Schildt då.

I juli fyllde bolaget på med 1,5 miljarder i en kombination av lån och riskkapital, men ville då inte kommentera hur värderingen har påverkats. 

Nu rapporterar Dagens Industri att det ser ut som den har kapats ganska rejält. Via dokument som lämnats in till den amerikanska finansinspektionen SEC kan tidningen visa att de amerikanska fondjättarna Fidelity och Capital group har skrivit ner värdet på sina innehav i Kry rejält. 

Den senast kända värderingen på Kry kommer från 2021 och ligger på 17,5 miljarder. Nu skriver Capital Group ner värdet på sitt innehav och värderar hela Kry till 8,8 miljarder. Fidelity bedömer att Kry är värt 10,9 miljarder.

"Krys värdering från vår senaste externa investeringsrunda ligger fast och utgår inte från uppskattningar av aktieinnehav från enskilda aktieägare”, säger bolagets operativa chef Kalle Conneryd Lundgren till Dagens Industri.

”Vi ser oerhört positivt på framtiden, det finns enorm efterfrågan på det vi gör, både från patienter och sjukvårdssystemen runt om i Europa. Förra året dubblade vi nästan vår omsättning och vi har kontroll på vår väg mot lönsamhet, vilket kommer avspegla sig vid en eventuell ny värdering."

Förra året dubblade Kry sin omsättning till 1,482 miljoner kronor men förlusterna rusade samtidigt till 1,1 miljarder.

Läs mer