Sök

Domstolen slår fast: Hajpade Mantles CBD-olja förbjuds (och får sig en rejäl känga)

MantleCBD

Stina Lönnkvist och Josefin Landgård, Mantle. Foto: Pressbild

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Kry-grundaren Josefin Landgård har fått bra fart på sitt CBD-bolag Mantle, trots att Läkemedelsverket förbjöd CBD-produkterna i Sverige redan för två år sen.

Nu har förvaltningsdomstolen avslagit bolagets överklagan mot Läkemedelsverkets beslut – och riktar samtidigt hård kritik mot Mantles marknadsföring.

“Allvarligt ur folkhälsointresset”, skriver förvaltningsrätten.

Josefin Landgårds och Stina Lönnkvists hajpade startup Mantle, som säljer hudvård och CBD-olja som utvinns ur hampablad, körde igång 2020. Bolaget fick tidigt stark uppbackning av tunga techprofiler som Cristina Stenbeck, Susanna Campbell och Sophia Bendz, som alla gick in och investerade.

Redan 2020, några månader efter starten, meddelas det dock av Läkemedelsverket att Mantle (samt Pingis Hadenius Hemply Balance) förbjöds från att sälja sina CBD-produkter.

“Bolagen har sålt CBD-lösningar som inte är godkända som läkemedel, och det har förekommit att personer självmedicinerat olika sjukdomstillstånd med CBD-produkterna”, skrev Läkemedelsverket som motivering då.

Om Mantle bröt mot förbudet så skulle ett vite på 600.000 kronor utkrävas. 

Beslutet har sedan dess dragits till förvaltningsdomstolen, som nu har nekat Mantles överklagan. Detta rapporterar Dagens industri. 

Samtidigt får också CBD-bolaget en rejäl känga för hur de har marknadsfört sig.

”Det har varit fråga om en marknadsföring som riskerar att leda till att personer med allvarliga sjukdomar och besvär tar produkten istället för att söka adekvat vård, vilket är allvarligt ur folkhälsointresset som lagstiftningen har till syfte att skydda”, skriver förvaltningsrätten i Uppsala.

Josefin Landgård meddelar att beslutet inte kommer att överklagas vidare. Bolaget säljer idag dels till andra marknader där CBD-oljan tillåts, men också en rad olika skönhetsprodukter som inte omfattas av samma krav. 

“Den här frågan inte är essentiell för vår affär. Vårt fokus ligger på vår huvudverksamhet inom skönhet där vi växer snabbt i Sverige och många andra länder. Vi säljer även vår CBD-olja till konsumenter i andra länder”, skriver hon i en kommentar till Di.

Hon fortsätter:

”Det känns faktiskt ganska väntat och rätt odramatiskt, men är såklart ett steg bakåt i den utveckling för CBD som vi hoppas se snart. Vi vet att Sverige ligger efter de flesta andra länder när det kommer till CBD-reglering, och vi är övertygade om att detta kommer att förändras i framtiden, troligtvis från EU-nivå”.

Mantle omsatte 7,6 miljoner kronor och gjorde en rörelseförlust på -10,8 miljoner kronor under 2021.

Läs mer